Вітання Володимира Зеленського спричинило дипломатичний скандал із Румунією

Вітання Володимира Зеленського спричинило дипломатичний скандал із Румунією

Загрузка...

Вітання до Дня соборності України, яке вранці 22 січня адресував країні Володимир Зеленський, спричинило дипломатичний скандал з Румунією.

Мова йде про згадку в промові президента Північної Буковини.

“…нарешті з’явився шанс для побудови соборної та самостійної країни. Та він, на жаль, був втрачений. Амбіції тогочасних політиків завадили їм досягти справжньої державної єдності. Єдності не у словах, а у справах.

Невдовзі УНР залишила Київ під натиском більшовиків, більшість території Галичини зайняли польські війська. Північну Буковину – румуни, а Закарпаття відійшло Чехословаччині”, – йдеться у промові Зеленського.

Втім, на англомовній версії сайту Офісу президента України, слова Зеленського було переведено як “Northern Bucovina was occupied by Romanians”, тобто – територія окупована, захоплена військовим шляхом.

Це викликало невдоволення політиків і суспільства у Румунії, де Зеленського звинуватили в ревізіонізм і переписування історії. Румунські націоналісти зазначили, що “Зеленський щодо Північної Буковини вдається до риторики Російської Федерації, і це при тому, що бореться з її окупацією в Криму та Донбасі”.

Принести вибачення довелося послу України в Румунії Олександру Банкову. Він зазначив, що мало хто в Румунії бачив звернення Зеленського в оригіналі, українською мовою, і всіх збентежив лише переклад. “Я щиро шкодую про цю неприємну ситуацію, але вона, в кінцевому підсумку є результатом неправильного перекладу і необгрунтованого тлумачення”, – зазначив Банков.

Згодом в Офісі президента схаменулися і виправили переклад на “Northern Bukovyna was taken by Romanians”, що відповідає духу і букві сказаного Зеленським, а також історичним подіям.

На думку народного депутата від “Європейської Солідарності” Володимира Ар’єва, ситуація виглядає принизливою, оскільки дипломатичний конфлікт виник на рівному місці і через непрофесійність, а не з принципових питань.

“І його цілком можна було би не уникнути, а не мати взагалі, якби в управлінні державою брали участь професійні люди, а не те що зараз. Тому треба цю ганьбу закінчувати, поки ще зовсім не пізно. Список фейлів росте чи не щодня”, – зазначив депутат.

ПРЯМИЙ


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO