Юращук Василь: «Закарпаття — край талановитих та відомих людей, унікальної природи, повинен...

Юращук Василь: «Закарпаття — край талановитих та відомих людей, унікальної природи, повинен стати лідером за рівнем життя»

Загрузка...

Завершення президентських виборів плавно перейшло в початок дострокових парламентських перегонів після розпуску Ради VIII новим президентом України Володимиром Зеленським. Позачергові обрання вже не за горами – 21 липня, а тому кандидати в Народні депутати активно працюють на округах, ознайомлюючи виборців зі своїми програмами і планами, щодо розвитку їхнього регіону. Політичні гасла та обіцянки – це, звісно, звична справа, а тому, аби розібратись та зробити свої висновки, видання AFISHAR вирішило поспілкуватись з одним із кандидатів по мажоритарному одномандатному округу №72 в Закарпатській області Юращуком Василем.

Василю Миколайовичу, перше логічне запитання, чому вирішили балотуватись в депутати до Верховної Ради, що спонукало вас до такого рішення?

Балотуюсь у депутати свідомо! Так як і більшість свідомих громадян, хочу змін у своїй державі. Наш край — Тячівщина та  Рахівщина є одними з українських воріт до Європейського союзу, край талановитих та відомих людей, унікальної природи та безмежних можливостей. Закарпаття є не просто рідним для мене та моєї родини, воно — частинка мене. Це місце, де жили наші предки, які творили історію, край наших батьків, які дали нам життя, та головне – це край нашого майбутнього, наших дітей, яке залежить безпосередньо від нас! Я прагну модернізувати цей край, зробити його по-істинну Європейським, аби наші діти пишалися ним. Але, на превеликий жаль, упродовж усіх років Незалежності України інфраструктура цього краю потребує капітального оновлення та соціальних зрушень.

Ви родом із села і одним із ваших пріоритетних завдань є ідея відродження села. Які зараз існують на Вашу думку проблеми в сіл. На що варто звернути увагу вже зараз?

Половину свого життя я провів в селі Великий Бичків Рахівського району, а тому про проблеми в селі знаю не по навіяних розповідях чи історіях, а так як це є насправді. Дійсно, я маю ціль покращити рівень життя в селі та забезпечити гідні умови проживання селян. Якщо говорити про сільські проблеми, то тут немає першочергових і другорядних, всі однаково важливі. Насамперед, ініціюватиму спрямування державних коштів на відновлення доріг у сільській місцевості та районних центрах. Нехай залишиться в минулому, що люди з обласного центру Закарпаття повинні їхати зовсім незначну відстань аж 4 години, аби добратись до географічного центру Європи. Через погані транспортні шляхи діти рідко відвідують своїх батьків. Це ненормально, що суспільство повинно витрачати багато часу в дорозі, через бездоріжжя. А якщо цей час порахувати за рік то виходить, що кожна людина втрачає десятки годин свого безцінного життя на транспортну «трусанину», я би так це назвав.

Також неможливо оминути необхідність розвитку мережі сільських медичних закладів, забезпечення їх необхідним обладнанням та лікарськими препаратами.

А як щодо навчальних закладів в селах? Здається, вже зараз не повинно стояти питання забезпечення дітей доступом до комп’ютерів чи все-таки ця проблема ще існує?

Проблема існує, і в сільських школах дуже поширена. Можливо, в районних центрах вже зараз це питання більш-менш вирішене, але діти в селах не мають можливості не те, що користуватись Інтернетом, а й комп’ютерною технікою взагалі. Тому ще одним своїм завданням бачу школярів за рахунок державного фінансування забезпечити в селах технікою з розрахунку один комп’ютер на десять учнів, а також підключити швидкісний Інтернет. Неможливо в теперішніх реаліях здобути якісну освіту, не маючи можливості користуватись навчальними ресурсами в мережі. Зараз це необхідність, а не забаганка.

0x0 (2)

Які ще завдання ставите перед собою в майбутній політичній кар’єрі?

Моє головне і глобальне завдання — це якнайшвидша інтеграція України до Європейського Союзу. Адже це стане гарантією покращення стандартів нашого життя, подолання корупції у владі, кардинальних змін соціально-економічного розвитку. Якщо говорити про Закарпатський край, то є чимало сфер, які потребують радикальної або ж часткової реформи. Планую розпочати свою конкретну справу з внеску в розбудову та розвиток Об’єднаних територіальних громад (ОТГ –ред.) Рахівського та Тячівського району. Одним із пріоритетних питань для себе бачу екологічну ситуацію в краї та його туристичну привабливість. Ініціюватиму розроблення програми та вирішення проблеми з побутовими відходами, їх сортування, переробку та утилізацію, адже саме в гірських районах ця проблема є чи не найболючішою. Є проблеми, які потрібно вирішувати на державному та законодавчому рівні. Зокрема, варто було б запровадити пільги та стимули для підприємців, які відкривають виробництво чи інші види господарської діяльності в гірській місцевості. Мене, як і багатьох моїх земляків, хвилює питання закриття, перепрофілювання та зменшення дитячих садків та шкіл. Я переконаний, що рівень базової освіти має бути однаковим по країні, незалежно від міста чи села, де проживає дитина.

Василю Миколайовичу, Закарпаття – це перлина українського туризму, місце, куди завжди приїжджатимуть зі всіх куточків нашої Батьківщини і не лише. Туристична привабливість цього краю нікого не ставить під сумнів. Чи є в цьому секторі актуальні питання?

Без сумніву, Закарпаття – це український скарб, один із найпривабливіших куточків, і, як ви вірно зазначили перлина України для туристів за всіма європейськими стандартами. Проте цей край має великі перспективи і можливості, необхідно лиш гідне фінансування та інвестиції для розвитку туристичного потенціалу. Я хочу організувати сприятливий бізнесовий клімат на Закарпатті, що дозволить залучити нових інвесторів, які створять нові робочі місця в регіоні. А це одне із найголовніших моїх завдань, щоб люди мали можливість працювати і гідно заробляти на своїй батьківщині.

В чому ще сильні сторони вашого краю, яким приділяється не належна увага зі сторони влади, і які потрібно розвивати?

Самобутня культура Закарпаття, можливо, не до кінця оцінена і в цьому великий мінус. Наш край багатий на талановитих людей і ми маємо підтримати митців, які готові створювати конкурентоспроможний продукт на світовій арені, формуючи культурний бренд України. Ми маємо потужний творчий доробок представників Закарпатської художньої школи. Роботи таких класиків, як Бокшая, Ерделі, Коцки та багато інших талановитих митців ми повинні зробити потужними візитівками нашого краю на у весь світ. Ми повинні надавати максимальну підтримку і допомогу кожному в цьому, особливо молодим авторам.

Мистецтво для мене близьке з дитинства, оскільки мій батько також талановитий художник. Він з малечку прививав мені любов до краси і тому я, як ніхто, розумію відповідальність сьогодення перед культурними діячами. Прагну знайти можливість регулярного залучення коштів на розвиток естетичного виховання молоді через школи мистецтв та запровадження в тому числі різного роду фестивалів та мистецьких експозицій.

Адже саме культура та мистецтво, може послужити потужним генератором розвитку туризму на Закарпатті. Уявіть собі, якщо ми створимо якісні виставкові простори надамо їм хорошу рекламну підтримку, то люди з усього світу приїжджатимуть до нашого краю. Відповідно буде необхідність зведення нових готелів, кафе, ресторанів, модернізація транспортної галузі. А це і є створення нових робочих місць та наповнення державної казни.

Зараз ви обіймаєте пост начальника Закарпатського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. Чи є проблеми з безпекою в місті, які потребують вирішення?

Специфіка моєї діяльності дозволяє мені побачити всі проблеми безпеки в місті зсередини, на які варто звернути увагу і врешті-решт вирішити. Насамперед, маю за мету знайти фінансування на забезпечення ефективної системи відеоспостереження на вулицях міст та головних транспортних шляхів, які б допомогли правоохоронним органам виявляти та запобігати різного роду правопорушенням. Також одним із головних чинників рівня злочинності в цьому краю є відсутність освітлення, тому є необхідність на збільшення ліхтарів на вулицях міст.

Пане Василю, як ви вважаєте, хто ваш виборець?

Мені б не хотілося поділяти виборців, адже кожен з них – це особистість. Наші люди працьовиті, наполегливі і кожен, яку б професію він не мав і чим би не займався, заслуговує на якісний рівень життя зараз і в майбутньому.

І наостанок, яким ви б хотіли бачити Закарпаття через 10 років. Над чим, на вашу думку, потрібно попрацювати найбільше?

Закарпаття — край з потужним потенціалом, повинен стати лідером за рівнем життя. На своїй землі ми повинні бути справжніми господарями. Закарпатці, як і всі українці, давно заслуговують їздити по хороших, дорогах, народжувати дітей та лікуватися в модернізованих клініках, отримувати якісну освіту, працювати за гідну зарплату на рідних просторах, а не скидатися по наймах за кордоном.

Настав час оновити Парламент та Кабінет Міністрів молодими й прогресивними людьми. Разом з новою владою на чолі з президентом Володимиром Зеленським впевнено рухатися до Європейської спільноти, розбудовуючи та модернізуючи наш Закарпатській мальовничий край на благо громадян, заради наших дітей та нашого щасливого майбутнього!

Одне із моїх передвиборчих гасел «Дій! Змінюй! Керуй!». Ці слова — це посил до молодих, активних людей, які хочуть жити в успішній Україні. Потрібно нам разом діяти, об’єднуватися, змінювати старі бездіяльні еліти, яким вже давно потрібно йти на пенсію, і керувати, розвиваючи свій регіон. Піднімати соціально-економічний рівень життя заради наших дітей та майбутніх поколінь. Адже у нас не має права залишити їм у спадок руїни та злидні.

afishar.com


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO