Геннадій Ткачук: Розвиток внутрішнього ринку енергоресурсів дозволить Україні стати енергонезалежною

Геннадій Ткачук: Розвиток внутрішнього ринку енергоресурсів дозволить Україні стати енергонезалежною

Загрузка...

Повна енергетична незалежність є одним зі стратегічних завдань нашої держави і ми поступово рухаємося до цієї мети. Україні вдалося злізти з «газової голки» Росії, проте наша країна все ще купує газ за кордоном.

Власний видобуток газу, переробка нафтопродуктів і розвиток альтернативної енергетики – це основні напрямки, які треба активно розвивати, адже наша країна має великий потенціал для підвищення рівня енергозабезпечення за рахунок внутрішніх резервів.

Запаси природного газу становлять близько 1 трильйона кубометрів, цього вистачить приблизно на 30 років. Запаси нафти і газового конденсату – 200 млн. тон (вистачить на 90 років). Запаси бурого вугілля становлять близько 8 млрд. тон, їх вистачить на 300 років. Запаси сланцевого газу – близько 5 трлн. кубометрів. Потужності нафтопереробних заводів дозволяють не тільки повністю забезпечити країну нафтопродуктами, але й активно їх експортувати.

Завдяки чіткій позиції Прем’єр-міністра Volodymyr Groysman, в Україні пожвавився власний видобуток газу. Вітчизняні компанії вперше за 10 років почали розробляти нові свердловини та модернізувати обладнання. Обсяги видобутку газу в Україні за 2017 року зросли на 450 млн. кубометрів (порівняно з 2016 роком) і склали 20,5 млрд. кубометрів.

Уряд на чолі з Володимиром Гройсманом активно працює також у напрямку залучення в Україну новітніх світових технологій газовидобутку. Нещодавно Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно якої в державі відкриють геодані, що дасть можливість бізнесу на основі прозорих аукціонів отримувати ліцензії на видобуток газу, щоб в подальшому знизити обсяги імпорту газу і зрештою відмовитися від його закупівель. В Україні вже підготовлено 44 ділянки з 150 мільярдами кубометрів газу, які чекають необхідного інвестування.

Крім того, в країні здійснюються заходи по розвитку альтернативної енергетики (гідро- та вітроенергетика, сонячна енергетика, виробництво біопалива). І хоча поки що частка відновлюваної енергетики в загальному балансі дуже мала, але тенденція до її зростання позитивна.

Станом на кінець I кварталу 2018 р. в державі встановлено 1534 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики, що у кілька разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Понад 50% цих потужностей, а саме 841 МВт, припадає на сонячні електростанції. Непогані показники демонструє і виробництво тепла та електроенергії з біомаси. Наприклад, у 2016 році Україна завдяки цьому близько 4 млрд. кубів газу. Планом розвитку відновлюваної енергетики до 2020 року передбачено за рахунок виробництва біопалива знизити споживання природного газу на 7,2 млрд. кубів за рік.

До того ж, в державі запрацював Фонд енергоефективності, який впроваджує інструменти стимулювання і підтримки заходів з підвищення рівня енергоефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі. Аби знизити споживання теплової енергії на опалення багатоповерхових будівель, в державі проводиться термомодернізація житла.

Підсумовуючи вищезазначене, хочу наголосити, що робота у напрямку розвитку внутрішнього ринку енергоресурсів продовжуватиметься. Адже це дозволить не лише знизити імпорт сировини і заощадити десятки мільярдів доларів щорічно, а й створити нові робочі місця, збільшити надходження в бюджет, залучити в країну іноземні інвестиції та прискорити економічне зростання.

Геннадій Ткачук


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO