Уряд визначив першочергові кроки чарівних перетворень

Уряд визначив першочергові кроки чарівних перетворень

Загрузка...

Щонайпізніше у вівторок Кабінет Міністрів внесе на розгляд Верховної Ради проект Державного бюджету на 2015 рік. Такою заявою Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав старт черговому засіданню в Будинку уряду.

«Ми цінуємо нашу співпрацю з парламентськими фракціями щодо узгодження всіх позицій щодо бюджету й податків і просимо колег по парламенту проявити прагматизм і розуміння ситуації, в жодному разі політично не грати на ухваленні складних, але правильних законопроектів для країни», — наголосив Прем’єр.

Він укотре повторив, що план реформування нашої держави прописано в Програмі діяльності Кабінету Міністрів та коаліційній угоді. Важливо, що представники міжнародних фінансових організацій запевнили керівництво держави у повному сприйнятті кожного пункту документа. «Вони вважають план реформ правильним та амбіційним», — сказав глава уряду, додавши, що складні рішення, зокрема пакети законів щодо фінансової стабілізації, раніше приймали Польща, Італія, Греція, країни Балтії.Уряд визначив першочергові кроки перетворень.

Рента на нафту та газ…

«Шлях реформ складний, але єдино правильний. Тепер від слів треба перейти до дуже практичних і чітких речей по кожному з пунктів податкової і бюджетної реформ, нового закону про Державний бюджет, — вважає Арсеній Яценюк. — Це ж стосується збалансування найбільшої дірки в державній економіці — НАК «Нафтогаз України»: ми субсидуємо компанію, а маємо давати субсидії виключно малозабезпеченим верствам населення». На його переконання, стабілізувати ситуацію в 2015 році вдасться шляхом реалізації жорстких реформ та отриманням міжнародної фінансової допомоги. За рахунок детінізації економіки та збільшення податкових надходжень на 5% цього року країна виплатила 14 мільярдів доларів із зовнішніх боргів, натомість отримала додаткових кредитів на 9 мільярдів доларів. «Вічно стискати економіку через податкові важелі неможливо», — означив позицію глава уряду. Саме тому в пакеті законопроектів уряд представить і план детінізації економіки, і план оподаткування додаткових доходів. Водночас він нагадав, що в поточному році уряд ухвалив низку рішень зі збільшення податкового навантаження на прибуткові види бізнесу, якими володіють українські олігархи. Уперше за 20 років збільшено від трьох до п’яти разів ставки оподаткування по ренті на руду та нафту й газ.

«З одного боку, треба оптимізовувати соціальні виплати, а з другого — змушувати сплачувати податки українську олігархію», — означив подальші кроки у роботі Прем’єр.

…за справедливим податком

Кабінет Міністрів схвалив два законопроекти, спрямовані на оподаткування найприбутковішого і великого бізнесу. Їх глава уряду назвав чесним та правильним, європейським правилом оподаткування. Так, Кабмін схвалив проект закону про денонсацію відповідної конвенції між урядом України та республікою Кіпр від 2012 року. Ще тоді конвенція сповідувала принцип захисту найбагатших верств населення та передбачала нульову ставку з оподаткування операцій купівлі-продажу будь-якого майна, акцій та активів. Через офшорні компанії можна було продавати майно, однак не сплачувати при цьому жодних податків ані Кіпру, ані Україні. Пізніше уряд вестиме переговори з Кіпром, аби укласти нову угоду, яка відповідатиме новим стандартам. «Оподаткування, яке буде в Україні, відповідатиме тим ставкам та розмірам податків, які є в країнах-членах ЄС. За нашими оцінками, загальні суми втрат доходять до шести мільярдів гривень щорічно», — резюмував Арсеній Яценюк.

Також уряд схвалив проект закону про вдосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням. Цей документ Арсеній Яценюк просить підтримати у Верховній Раді невідкладно і надати йому чинності у 2014 році, аби оподаткування прибутку великих компаній за 2015 рік відбувалося вже за нормами нового закону.

«Зараз руду, яка на біржі коштує 100 доларів, продають на офшорну компанію за 50 доларів. Оскільки ця офшорна компанія далі перепродає руду за 100 доларів, жодних податків не сплачується, — змалював нинішню картину Прем’єр. — Скільки б не було у ланцюжку офшорних компаній, буде біржова ціна товару, і Україна отримуватиме свої податки не із заниженої ціни, а з реальної, яка відповідатиме ринковій та біржовій вартості товару».

Новий трансфертноціноутворюючий закон стосуватиметься всіх фінансових операцій. Під його дію підпадуть хімічні так і металургійні підприємства. «Сховати прибутки в офшорних компаніях і за кордоном буде неможливо», — пообіцяв глава уряду та попросив великий бізнес підготуватися до надання чесної та відкритої податкової звітності за 2015 рік.

У Державній фіскальній службі з’явиться департамент контролю за так званим трансфертним ціноутворенням. Україна отримуватиме технічну допомогу від західних партнерів та звірятиме ціну, а точніше її відповідність західній вартості товару. В такий спосіб відслідковуватиме усі фінансові транзакції всіх компаній, залучених до цього процесу.