Лісові фейки

Лісові фейки

Загрузка...

Один із найактуальніших напрямків пропагандистської інформаційної російської війни, є звісно, прагнення України до вступу в ЄС та НАТО.

Тому будь якими способами та засобами, в українців формується негативне ставлення як до європейських інституцій, такі до дій української влади, спрямованих на втілення реформ, які вимагаються європейськими донорами.

У цьому контексті, показовими об’єктами для дезінформаційної кампанії є виконання умов угоди про асоціацію України з ЄС.

Потужна, у цьому плані “зрада” була роздута навколо українських лісів, вирубок та мораторію.

Так, в розпал весняних дискусій, про отримання чергового траншу міжнародної допомоги, на інтернет-ресурсах розгорнулася масова проросійська кампанія – начебто із збереження українських лісів. Активними були, зокрема kp.ua (Комсомольская правда в Украине) чи до прикладу politikus.ru. (https://politikus.ru/articles/111456-vlast-i-drova-poroshenko-razreshil-pod-koren-vyrubat-lesa-ukrainy.html).

Миттєво, інформація почала розганятися у соцмережах. Заголовки жахали: “Порошенко под корень разрешил вырубать леса Украины”.

Хоча, нескладно було перевірити – усю фейковість інформації, наведену у статтях.

Мораторій на експорт лісу кругляку в Україні діє уже кілька років і про зняття мораторію – як це вказано у публікаціях –  не йшлося.

Адже, П. Порошенко відмовився підписувати і заветував зміни у законодавство (законопроект №5495), яким накладався мораторій на експорт паливної деревини (тобто дров).

Окрім того, інша доказова база статей також не витримує жодної критики та легко спростовується. Так, вказується,  що в Канаді заборонено експорт лісу.

Однак, згідно офіційних документів, впродовж останніх років, Канада – є другим експортером лісу в світі. Ніякої, тим більше –  “сторічної заборони” на експорт лісу в цій країні не має.

Використання фото

Інший приклад “лісової” дезінформації – статті із зображеннями вагонів, завантажених деревиною.

У розпал прийняття змін у законодавство – стосовно посилення покарання за незаконні вирубування дерев (Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів”), та дискусій в країні стосовно мораторію на експорт паливної деревини і умову ЄС не посилювати наявні в Україні мораторій на експорт лісу до Європи, у ряді інтернет-ресурсів активно поширюється інформація проілюстрована фотографіями, про  “начебто” масове вивезення зрубаного лісу-кругляку із залізничної станції в Івано-Франківську.

Заголовки – просто жахають: “Дітям в очі соромно буде глянути. Поширте, якщо болить” . Писали таке novosti.in.uabbcccnn.co та багато інших сумнівних ресурсів.

Далі – наводиться “шокуючи статистика”!!! У матеріалах за липень 2018 року вказано, що із станції в місті Івано-Франківськ, щодня, відправляється від 750 до 900 вагонів із лісом.

Насправді, дана інформація не відповідає дійсності, адже це є копія статті – публікації ще за 06.11.2016 року.

Тож, інформація не стосується нинішніх днів.

Але, щоб остаточно пересвідчитися у неправдивості цих публікацій, я попросив колегу Ірину Федоляк – журналістку із Івано-Франківська перевірити інформацію. Упродовж кількох днів, Ірина фотографувала залізничну станцію – саме там, де “мали б стояти” вагони, завантажені добротним українським лісом.

Але, як бачимо на фото, жодних вагонів із лісом там не було.

Ольга Юркова, співзасновниця проекту StopFake.org. пояснює появу схожих матеріалів так: “Серед популярних меседжів пропаганди: Україна – не Європа, отже, у європейських структурах її не чекають; Захід ось-ось відмовиться нас підтримувати через корумпованість влади; безвіз у українців хочуть забрати. Тому, одна з цілей російської пропаганди – підірвати довіру до української влади”.

Тарас Зозулінський, Бюро журналістських розслідувань “Детективи”

Politica.com.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO