Сьогодні 70-та річниця масового виселення українців до Сибіру

Сьогодні 70-та річниця масового виселення українців до Сибіру

Загрузка...

Цього дня до Сибіру депортували понад 76 тисяч українців

Сьогодні в Україні вшановують жителів західних областей, яких 21 жовтня 1947 року виселили до Сибіру. Протягом цього дня з західної України депортували щонайменше 76 тисяч людей.

Операція «Захід» розпочалася вночі 21 жовтня. Передував їй указ Ради Міністрів СРСР від 10 вересня 1947 року «Про виселення із західних областей УРСР до областей: Карагандинської, Архангельської, Вологодської, Кемеровської, Кіровської, Молотовської, Свердловської, Тюменської, Челябінської та Читинської членів родин «оунівців» і активних бандитів, заарештованих та вбитих у боях».

Протягом доби з Західної України виселили 26 644 родини —  76 192 людини: 18 866 чоловіків, 35 152 жінок та 22 174 дітей.

На них чекали каторжні роботи в копальнях і колгоспах Сибіру. Протягом довгої дороги на Північ 875 виселенців намагалися втекти з ешелонів, але 515 із них було схоплено.

Радянська влада сподівалася таким чином послабити український визвольний рух в західній Україні, вважають історики.

Командував операцією заступник міністра внутрішніх справ УРСР Дятлов // Franyk.com

Командував операцією заступник міністра внутрішніх справ УРСР Дятлов
Franyk.com

Торік Верховна Рада ухвалила постанову, згідно з якою 21 жовтня 2017 року вшановується 70-ті роковини з дня масової депортації населення Західної України до Сибіру.

«Громадському радіо» вдалося поспілкуватися зі свідком тих подій, який, будучи п’ятирічною дитиною, врятувався від депортації. Свою рідну мати Ігор Нога зустрів лише через 23 роки, коли вона уже повернулася до України.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO