Хто хоче стати мільйонером: як простий селянін на спадщину Вадима Чорного претендував,...

Хто хоче стати мільйонером: як простий селянін на спадщину Вадима Чорного претендував, а поліція та прокуратура йому в цьому допомагала

Загрузка...

«ElitExpert» продовжує серію розслідувань, присвячених конфлікту навколо корпоративних прав громадської організації «Центр захисту інвалідів», засновоної покійним одеським бізнесменом Вадимом Чорним.

У попередніх матеріалах ми розповідали про «чорних нотаріусів» та схему легалізації майна, яку юристи вважають рейдерським захопленням, а сьогодні звернемо увагу на «підставних» осіб у цій заплутаній справі.

Ми розповімо про неймовірну історію успіху — в якій простий мешканець сільської глибинки Сергій Мартинович Бузика, засуджений за крадіжку сусідської каструлі (ну, ви розумієте рівень!), раптово, в очах суду — перетворився на мільйонера, який легко дає в борг майже сто мільйонів гривень, та претендує на володіння супердорогою нерухомістю «ЦЗІ».

Сергій Бузика – один із основних учасників легалізації «захоплених» прав «Центру захисту інвалідів» та подальшої за цим судової епопеї – зокрема, за позовом, поданим від його особи, суди сьогодні накладають арешти на майно організації.

Нагадаємо, що в результаті дій цілого ланцюжка «чорних нотаріусів» у листопаді 2021 року корпоративне право власності на активи, що належать громадській організації «Центр захисту інвалідів» — ТОВ «Басарі» та ДП «Компроміс» — спочатку було оформлено на приватне підприємство «Дагда-2013» (засновники — Сергій Дурач і Валерія Голова), а потім, і зовсім перереєстровано на зовсім сторонніх людей. Власником дочірнього підприємства «Компроміс» став Руслан Кацуба, а Тарас Іспанюк – власником ТОВ «Басарі».

А далі починається найцікавіше.

ХРОНОЛОГІЯ

10 серпня 2021 р між Сергієм Бузикою та Тарасом Іспанюком було укладено Договір позики, за яким Бузика, нібито, передав у борг Іспанюку 40 мільйонів гривень.

8 грудня 2021 року Бузика підписав з Іспанюком Додаткову угоду №1 до Договору позики від 10.08.21, за якою Бузика передає Іспанюку ще 40 млн. гривень. Цього ж дня, за їхніми словами, було укладено Договори поруки.

Зазначимо, що обидві ці угоди не були засвідчені нотаріально!

Проте, згідно з договорами, повернення грошей мало здійснюватися за графіком: перші 10 млн гривень — до 24.12.2021, другі 10 млн. до 10.01.2022 р, і так далі. Останню частину боргу необхідно було повернути до 10 квітня 2022 року.

За умовами угоди, Тарас Іспанюк у разі порушення графіка повернення грошей зобов’язався виплатити штраф у розмірі 80 млн гривень.

17 січня 2022 року, після того, як Іспанюк порушує умови повернення боргу, Сергій Бузика (а можливо, хтось інший від його особи) подає до Арцизького суду Одеської області позов до Іспанюка та компаній «Істус», «Басарі», «Компроміс» та ін. про стягнення боргу і вимагає накласти арешт на все майно поручителів.

18 січня 2022 року суддя Арцизького районного суду Одеської області Н.Д.Гусєва відкриває справу № 492/25/22 2/492/250/22 та виносить Постанову про забезпечення позову шляхом накладення арешту на корпоративні права та нерухомість «Басарі», «Ларгент», «Компроміс».

15 червня 2022 року Сергій Бузика підписує договір із якимось громадянином Монарі Олегом Георгійовичем про переуступку права вимоги боргу за Договором позики від 10.08.2021 та Доповненню до Договору позики від 8.12.2021 р. на загальну суму 80 млн. гривень.

ЩО НЕ ТАК?

Що ж не так із цими договорами та позицією суду з цього питання? «ElitExpert» проаналізував відкриті дані і знайшов ряд явних нестиковок, які ставлять під сумнів законність поданих суду документів.

По-перше, у матеріалах справи немає жодних документальних підтверджень виконання сторонами договору – самого факту передачі коштів у розмірі 80 млн. гривень. Немає копії банківських виписок про перерахування грошей, ні навіть розписки про отримання готівки.

По-друге, договори на величезну суму в 80 млн. гривень не були завірені нотаріально, що, погодьтеся, є дивовижною безтурботністю.

По-третє, немає жодного підтвердження наявності у Сергія Бузики такої великої суми. Він проживає в маленькому селі Павлівка Болградського району (колишнього Арцизького) Одеської області, не працює і не має жодної власності. Лише кілька років тому, у 2014 році (справа 492/976/14-к) нашого героя було засуджено за крадіжку каструлі вартістю 310 гривень у сусідів, до трьох років позбавлення волі. Погодьтеся, дивна біографія для людини, яка позичає 80 мільйонів гривень!

Також Бузика має невиконане зобов’язання перед «Приватбанком» з виконавчого провадження №65942015 від 1.07.2021р – він не повернув банку кредит у 150 тисяч гривень.

По-четверте, про сумнівність позову говорить і той факт, що в договорі поруки від 8 грудня 2021 року поручителем, зокрема, виступає ТОВ «Істус», яке зовсім не належить Тарасові Іспанюку.

По-п’яте, відповідач за позовом, Іспанюк, виявив повну байдужість до цього позову. Ні він, ні його адвокати в суді не були присутніми і жодних матеріалів не надавали, у зв’язку з чим можна припустити, що позов був поданий не з метою повернення боргу, а виключно з метою накладення досудового арешту на майно «Центру захисту інвалідів».

Ну і найголовніше —19 березня 2023 року Сергій Бузика самостійно звернувся до правоохоронців із заявою про те, що жодних договорів з Іспанюком та Монарі він не укладав, і позов до суду не подавав! За його словами, за 200 доларів він лише підписав якісь папери, які дав йому його односельець.

Виходить, що незважаючи на неодноразові клопотання потерпілої сторони про допит Сергія Бузики, правоохоронці виявили безтурботність (або, скоріше, навмисну ​​недбалість) та жодного разу не допитали Сергія Бузику. Мало того, вони навіть не збиралися його допитувати доти, доки він сам не прийшов і не написав заяву!

СУДИ ІДУТЬ

6 жовтня 2022 року рішенням Одеського Апеляційного суду Постанова судді Гусєвої Н.Д. про накладення арешту була скасована.

Адвокати «ЦЗІ» подали скаргу на суддю Гусєву до Вищої ради правосуддя, наполягаючи на тому, що справа була відкрита з приводу фіктивного приводу, проте, з незрозумілих причин, скаргу ВРП ще не розглянув.

Аналогічну заяву на суддю було направлено до ДБР, проте там відмовилися порушувати справу за цією заявою.

Втім, на цьому історія не закінчилася.

26 вересня 2022 року, вищезгаданий громадянин Монарі, з яким Бузика, нібито, домовився про переуступку вимог боргових зобов’язань, подав позов із вимогою повернення боргу – вже до іншого суду Одеської області.

А вже 28 вересня 2022 року суддя Білгород-Дністровського суду Н.Анісімова відкрила відповідну справу №495/7512/22 та одразу ж винесла Постанову про накладення досудового арешту на майно «ЦЗІ». При тому, що до документів, поданих до суду, Монарі навіть не доклав доказів оплати за договором між ним та Бузикою.

Особливість цієї дивної справи в тому, що правоохоронні органи категорично відмовлялися відкривати кримінальні провадження щодо Тараса Іспанюка, Олега Монарі та Сергія Бузики, і всі справи були порушені виключно за судовими рішеннями, які ініціював «ЦЗІ»

На скарги Генеральному прокурору Андрію Костіну та керівнику Національної поліції України Ігорю Клименку «ЦЗІ» отримав формальні відповіді.

Навіть НАБУ відмовилося відкривати кримінальне провадження щодо суддів Н. Гусєвої та Н. Анісімової. (І це при тому, що стосовно судді Анісімової ще з 2017 року розслідується кримінальна справа за підозрою у шахрайстві. підробці документів та зв’язків з т.зв. ДНР).

Виходить, що в Україні, суддів практично неможливо покарати за прийняття неправосудних рішень; як, по суті, не можна і притягнути до відповідальності керівників правоохоронних органів, відповідальних за бездіяльність підлеглих, недбалість чи навіть явне перевищення повноважень.

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO