У Господарському суді Києва «зламалися» Терези Феміди

У Господарському суді Києва «зламалися» Терези Феміди

Загрузка...

Продовжуємо розслідувати заплутану історію про спадщину відомого одеського бізнесмена Вадима Чорного. Вже майже два роки правоохоронна та судова система не можуть розкрити цю гучну справу, пов’язану з крадіжкою майна громадської організації «Центр захисту інвалідів» (ЦЗІ).

ЯК СТВОРИТИ ПРОБЛЕМУ

У листопаді 2021 року вдова Чорного Валерія Голова та його колишній помічник Сергій Дурач, за допомогою дій цілого ланцюжка нотаріусів, перереєстрували, а, по суті, забрали та перепродали корпоративні права на майно «ЦЗІ».

Аби захистити свої права, «Центр захисту інвалідів» звернувся зі скаргою до Міністерства юстиції України. Справу розглядала спеціальна Антирейдерська комісія. За підсумками її роботи, Міністерство юстиції видало Наказ №4677/5, який ухвалив, що дії нотаріусів були незаконними і всі зроблені ними реєстраційні процедури мають бути скасовані.

Здавалося б, все дуже просто – є Наказ Мін’юсту, який треба зареєструвати у держреєстратора, щоби повернути захоплені активи законним власникам. Проте суд, з формальних причин, скасовує рішення Мін’юсту. Давайте розберемося, чому це сталося.

У своїх рішеннях, судді Господарського суду Києва Сергій Стасюк та Олександр Котков керувалися тим, що Антирейдерська комісія (при Мін’юсті) не повинна була розглядати скарги від позивачів, оскільки в судах у цей час розглядалися справи з тими самими учасниками та з тих самих підстав.

Проте, адвокати «ЦЗІ» впевнені, що сторони та підстави у названих справах не ідентичні. І це лише схема опонентів, що дозволяє затягти справу.

 СУТЬ СХЕМИ — ЛАЙФХАК ДЛЯ РЕЙДЕРІВ

За день до засідання Антирейдерської комісії, яка розглядала скаргу «Центру захисту інвалідів», співмешканка Сергія Дурача, Юлія Зарічанська подала позов до Приморського райсуду Одеси, яким оскаржила перепродаж корпоративних прав на власність «ЦЗІ», здійснені її співмешканцем.

У своєму позові Юлія Зарічанська стверджувала, що вони з Сергієм Дурачем з 2000 року вели спільне господарство, проживали разом, тому компанія, власником якої записаний Дурач, є спільно нажитим майном. І, нібито, всі правові дії, вчинені ним від імені компанії, були незаконними без юридичної згоди дружини.

«Розвалювання» судів за «методом Зарічанської» нерідко використовується в українській судовій практиці, цю схему вже можна вважати системною. І в розподілі спадщини Вадима Чорного вона, на жаль, використовувалася неодноразово.

Так, 14 лютого 2022 року ще один із можливих учасників схеми легалізації активів «ЦЗІ»,Володимир Агаєв, подає позов до Господарського суду м. Києва з проханням визнати протизаконним та скасувати цей Наказ №4677/5 Мін’юсту України, винесений на підставі Рішення центральної Колегії Мін’юсту від 15.12.2021 р.

Як підставу для визнання Наказу протизаконним, Агаєв зазначив те, що його не запросили на засідання Колегії Мін’юсту і те, що 14 грудня 2021 року Приморський районний суд Одеси відкрив справу 522/23860/21 за позовом Юлії Зарічанської, що нібито свідчить про існуючу суперечку між тими самими сторонами та з тих самих питань, що розглядав Мін’юст.

Позови на підтримку вимог Агаєва також подали інші можливі учасники схеми —Тарас Іспанюк та Руслан Кацуба.

18 лютого 2022 року суддя Сергій Стасюк відкрив провадження за цим позовом. У свою чергу, Міністерство юстиції також відреагувало на цей позов і надіслало свої заперечення на претензію щодо існування спору з тих самих підстав.

Мін’юст України зазначив, що судове провадження, відкрите за позовом Зарічанської, не є ідентичним тій скарзі від «ЦЗІ», що розглядалася Антирейдерською комісією Міністерства юстиції, а отже, Наказ №4677/5 був виданий законно:

Таким чином, Міністерство юстиції зайняло чітку позицію – позов Зарічанської не може бути підставою для визнання Наказу недійсним!

Незважаючи на очевидні факти, 23 червня 2022 року суддя Сергій Стасюк задовольнив позов Агаєва та наклав досудовий арешт на виконання Наказу Мін’юсту. Згідно з позицією судді, «виконання Наказу Мін’юсту істотно ускладнить ефективний захист або відновлення оспорюваних прав».

Зрозуміло, це рішення було оскаржено, і 7 вересня 2022 року воно було скасовано Рішенням Північного Апеляційного суду Києва.

Однако суддя Стасюк 26 вересня 2022 року повторно наклав заборону на виконання Наказу Мін’юсту:

До речі, схема з позовом ще неодноразово буде обкатана у цій заплутаній справі. Наприклад, Тарас Испанюк, від імені свого підприємства ТОВ«Ларгент» також подав до Господарського суду Києва позов про скасування Наказу №4191/5 Мін’юсту України. Позовні вимоги знову-таки ґрунтовалися на тому, що Наказ є протизаконним через відсутність повноважень Мін’юсту на розгляд скарги від «ЦЗІ» — завдяки тій самій «ідентичній» справі Зарічанської.

У результаті, суддя Госпсуду Олександр Котковтакож задовольнив заяву Іспанюка і в липні 2023 року заборонив виконання Наказу №4191/5 Мін’юсту України.

Таким чином справи про спадщину одеського бізнесмена Вадима Чорного систематично «топлять» у нескінченних кримінальних провадженнях та судах – а Іспанюк, Кацуба, Агаєв та інші люди, які брали участь у легалізації «викрадених» активів померлого бізнесмена, продовжують звертатися до судів з новими та новими позовами. 

Нагадаємо, що судді у своїх рішеннях посилалися на п. 4 ч. 8 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який свідчить, що «Міністерство юстиції України та його територіальні органи відмовляють у задоволенні скарги, якщо є інформація про судочинство у зв’язку із суперечкою між тими ж сторонами, з тих самих предметів та підстав».

Водночас адвокати громадської організації вважають, що в даній справі ця норма закону є абсолютно непридатною, оскільки судове провадження, відкрите за позовом Зарічанської, зовсім не ідентичне скарзі «Центру захисту інвалідів».

У «ЦЗІ» сподіваються, що суд все ж таки розгляне їхню справу суто в рамках закону і винесе об’єктивний вердикт.

ElitExpert – джерело

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO