Кому дісталася спадщина одеського підприємця Вадима Чорного?

Кому дісталася спадщина одеського підприємця Вадима Чорного?

Загрузка...
Чорний

У 2020 році помер Вадим Чорний. З того часу в ЗМІ часто з’являються статті про те, що родичі нібито обікрали його вдову, а рейдери захопили майно громадської організації одеського бізнесмена. З усіх боків сиплються взаємні закиди та погрози. Навіть нас, які зацікавилися цією складною темою, журналістів — розслідувачів, після публікації кількох статей, звинуватили в ангажованості та розповсюдженні фейків. Ми ж вирішили розібратися в цій ситуації глибше, щоб з’ясувати, який саме спадок залишив після себе Чорний, і кому він став належати. Тому насамперед звернулися за коментарями до його родичів.

АРГУМЕНТИ РІДНИХ

Спадщина, про яку йдеться (це пара одеських готелів, апартаментів, торгових центрів та інших об’єктів комерційної нерухомості), оцінюється понад 130 мільйонів гривень та перебуває на балансі кількох юридичних осіб, створених у різний час Вадимом Чорним.

Ось список цих організацій на момент смерті бізнесмена:

1.     Приватне підприємство «Дагда-2013»

2.     Товариство з обмеженою відповідальністю «Ашрам»

3.     Товариство з обмеженою відповідальністю «Басарі»

4.     Дочірнє підприємство «Компроміс»

5.     Громадська організація «Центр захисту інвалідів»

6.     Дочірнє підприємство «Галатея»

На думку вдови, Валерії Голови , плутанина з цим майном та компаніями, на які воно було записано, почалася ще за життя Вадима. Нібито ще у грудні 2016 року приватне підприємство «Дагда-2013», в якому він був співзасновником, «фіктивно» продало громадській організації «Центр захисту інвалідів» корпоративні права кількох своїх об’єктів – товариства з обмеженою відповідальністю «Басарі» (сума угоди – 129 млн 670 749 грн.) та дочірнього підприємства «Компроміс» (сума угоди – 1 млн. 218 500 грн).

Оплата мала бути здійснена протягом місяця з моменту підписання документів, але до 2021 року кошти за вказаними договорами так і не були виплачені. Валерія Голова стверджує, що, будучи дружиною Вадима Чорного, навіть не давала згоди на укладення зазначених договорів.

І, оскільки, за її словами, ГО «Центр захисту інвалідів» не виконав зобов’язань щодо сплати вартості корпоративних прав, як це було передбачено договірними умовами, фактично договори купівлі-продажу корпоративних прав були розірвані, та права на майно «Басарі» та «Компромісу » залишилися у «Дагди-2013».

Валерія Голова також наполягає на тому, що знайдені внаслідок слідчих дій у 2021 році додаткові угоди до зазначених вище договорів були підроблені вже після смерті Вадима Чорного, що показала замовлена експертиза.

Слід зазначити, що згідно з цими знайденими додатковими угодами, продаж корпоративних прав все-таки був здійснений — але за суми, в сто разів менші (зокрема, корпоративні права ТОВ «Басарі» зі 129 млн. 670 749 грн. були зменшені до 12 967 гривень)!

У свою чергу, брат покійного Аркадій Чорний, якого деякі ЗМІ звинувачують у незаконному заволодінні нещасливою спадщиною, стверджує, що все, чим володів Вадим Чорний, було цілком законно зареєстроване за ГО «Центр захисту інвалідів».

«Коли Вадим пішов, у ЦЗІ залишалося чотири засновники: його мати Е.Глікберг, брат А.Чорний, родич Л.Сірота та помічник С.Дурач. На перших загальних зборах ГО, після його смерті, вони обрали мене директором і ввели до складу засновників організації Валерію Голову» – розповів Аркадій Чорний. За його словами, помічник Вадима Чорного Сергій Дурач, який також був співзасновником ГО «Центр захисту інвалідів», влаштував на цих зборах скандал, обурившись, що директором організації обрали не його.

Загалом, засновники ЦЗІ дотримувалися позиції, що все, чим володіє громадська організація, має перейти до законних спадкоємців Вадима Чорного.

«Я не є власником цього майна, – каже брат померлого, – моя виконавча роль у тому, щоб забезпечувати функціонування громадської організації, якій воно належить. Подальшу долю спадщини мають визначати прямі родичі покійного – мати, дружина та діти Вадима. Але у зв’язку з рейдерським захопленням майна ГО «ЦЗІ», яке відбулося у 2021 році, мені доводиться зараз боротися з рейдерами, щоб відновити справедливість».

ПОЗИЦІЯ АДВОКАТІВ

Адвокати у спадкових справах, до яких ми звернулися по роз’яснення, також підтвердили, що корпоративні права на майно належать громадській організації Вадиму Чорному «Центр захисту інвалідів».

Звідки ж тоді виникла довга майнова суперечка та звинувачення у рейдерстві?

Адвокат ГО «Центр захисту інвалідів» Олександр Бережний вважає, що причина суперечки полягає у бажанні деяких сторонніх осіб відібрати у законних спадкоємців Чорного корпоративні права на його організацію.

За словами адвоката, твердження Валерії Голови про те, що договори купівлі-продажу корпоративних прав були розірвані, є неправдивим, оскільки договір можна визнати розірваним лише за згодою сторін або за рішенням суду. «Ми стверджуємо, що всі зобов’язання за договорами 2016 року були виконані, і зараз у Господарському суді Одеси розглядаються справи, які мають остаточно закрити ці питання», — заявляє Бережний.

А ЧИ БУВ ХЛОПЧИК?

Як ми бачимо, основним каменем спотикання, яке розділило спадкоємців Вадима Чорного, став формальний договір між своїми власними підприємствами, складений бізнесменом за кілька років до смерті. У довідці, наданій нам представниками Валерії Голови та Сергія Дурача акцент зроблено на «фіктивних підписах та підроблених документах»:

Проте, друга сторона також стверджує, що у березні 2021 року з офісу ГО «ЦЗІ» було здійснено крадіжку оригінальних документів та комп’ютерів.

«За цим фактом порушено кримінальну справу, причому, за свідченням очевидців, у злодійстві брав участь особисто Сергій Дурач», — заявляють адвокати організації.

Щодо згаданої Головою додаткової угоди до договору, адвокат Бережний стверджує, що раніше вона фігурувала у справі у вигляді копії, а оригінал було знайдено лише нещодавно, після чого слідство оголосило його фальшивкою та звинуватило громадську організацію у підробці документів.

«Факти вказують на те, що цей документ справді фальшивий міг бути незаконно підкинутий у матеріали справи співробітниками поліції, і що він сфабрикований не ЦЗІ, а іншою стороною. За цим фактом також порушено кримінальну справу, яка зараз розслідується ДБР, тривають слідчі дії. Сподіваюся, слідство встановить, як цей документ з’явився серед доказів та хто його виготовив», — зазначив адвокат.

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

Зіставивши аргументи сторін, ElitExpert провів власне розслідування і склав наступний хронологічний ланцюжок:

2016 – 2020 рр.

Все майно Вадима Чорного знаходиться у розпорядженні заснованої ним громадської організації «Центр захисту інвалідів».

Грудень 2020

Вадим Чорний вмирає.

Січень 2021 р.

На загальних зборах ГО «Центр захисту інвалідів» Валерія Голова запроваджується до складу засновників організації, а Аркадій Чорний призначається виконавчим директором ЦЗІ. Важливо, що на цей момент усі корпоративні права на ТОВ «Басарі» та ДП «Компроміс» належать до «Центру захисту інвалідів». Сергій Дурач на зборах іде в опозицію і не погоджується з тим, що новим директором стає не він.

Березень 2021р.

Дурач і Голова готують власний протокол загальних зборів ЦЗІ, на яких призначають Дурача директором.

Відбувається крадіжка документів в офісі ЦЗД. Очевидці стверджують, що до цього причетний Дурач .

9 листопада 2021р.

Валерія Голова звертається до правоохоронних органів із заявою про викрадення корпоративних прав ТОВ «Басарі» та ДП «Компроміс».

19 листопада 2021р.

Після порушення кримінального провадження Валерія Голова звертається до суду з вимогою накласти арешт на спірні майнові права. Суддя Приморського суду В. Іванов виносить рішення про арешт корпоративних прав компаній «Галатея», «Басарі», «Компроміс», що належать ЦЗІ.

26 листопада 2021р. 15:10

Нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Тетяна Домбровська за межами свого нотаріального округу перереєстровує корпоративні права ТОВ «Басарі» та ДП «Компроміс», що належали «Центру захисту інвалідів» — на ПП «Дагда-2013». Власниками «Дагди-2013» є на той момент – Сергій Дурач та Валерія Голова.

Пізніше нотаріус Т. Домбровська заявить, що не виконувала цю угоду

26 листопада 2021р. 17:00

Нотаріус Ольга Янковська завіряє підписи Дурача та Голови на Протоколі №17 Загальних зборів ПП «Дагда-2013», на яких ухвалюється рішення продати корпоративні права ТОВ «Басарі» (торговий Центр «Грецька» та десяток апартаментів) Тарасу Іспанюку за 15 тисяч гривень. При тому, що дійсна вартість цих прав – 129 млн гривень!

Цього ж дня 26 листопада 2021р

Нотаріус Янковська завіряє також підписи Дурача та Голови на Протоколі №18 Загальних зборів ПП «Дагда-2013», на яких ухвалюється рішення про зміну директора «Компроміс» – новим директором призначається Руслан Кацуба.

Цьго ж дня 26 листопада 2021р

Одеський нотаріус Ірина Білоус засвідчує підпис Тараса Іспанюка на рішенні ТОВ «Басарі» про зміну директора (ним призначається сам Іспанюк) та реєструє його у держреєстрі бенефіціарним власником «Басарі».

Наголошуємо, всі ці нотаріальні маніпуляції відбуваються протягом кількох годин 26 листопада 2021!

27 листопада 2021 р.

Проводяться такі реєстраційні дії: нотаріус Білоус реєструє Кацубу директором «Компромісу», а Іспанюка — директором «Басарі». Таким чином, корпоративні права, що належать ЦЗІ, були остаточно відібрані у громадської організації, перереєстровані на нових власників та легалізовані!

Грудень 2021р.

З метою поновлення своїх прав «Центр захисту інвалідів» звертається до Міністерства юстиції України, де справу розглядає спеціальна Антирейдерська комісія.

24 грудня 2021р.

Міністерство юстиції видає Наказ №4677/5, яким встановлює, що початкові дії нотаріуса Тетяни Домбровської та наступні реєстри незаконні та мають бути скасовані. При цьому нотаріус Домбровська, чий підпис стоїть на документі перереєстрації корпоративних прав, сам стверджує, що не робив цього. За її твердженням, реєстраційні дії від її імені 26.11.2021р. були скоєні «шахрайським шляхом», більше того, вона попросила суд скасувати їх як фальшиві.

Протилежна сторона з цим рішенням не погоджується і розпочинаються судові процеси, які тривають уже два роки.

Наказ Мін’юсту оскаржується з формальних підстав: на засідання Антирейдерської комісії не викликали В. Агаєва, на якого було оформлено іпотеку і у зв’язку з позовом громадянської дружини Дурача-Ю.Зарічанської, так як Антирейдерська комісія не має права розглядати скарги, якщо в судах розглядається аналогічна суперечка.

ПІШКИ У ЧУЖІЙ ГРІ

Наразі Сергій Дурач подав позови до Господарського суду з метою повернути права ТОВ «Басарі» та ДП «Компроміс», а Валерія Голова доводить, що її корпоративні права незаконно заволоділи. Але саме до їх дій залишається багато питань:

1. Чому через годину після того, як нотаріус Домбровська переоформила на Сергія Дурача та Валерію Голову корпоративні права підприємств, вони продали їх лише за 15 тисяч гривень?

2. Ми пам’ятаємо, що вартість цього майна 130 млн грн., чому Сергій Дурач та Валерія Голова так поспішали перепродати його за ціною в тисячу разів нижчою за реальну?

3. Чому вони не стали зазначеним майном володіти та отримувати прибуток?

Відповіді на ці питання стають очевидними, якщо гіпотетично припустити те, що ще зобов’язані довести українське слідство та суд – «щодо громадської організації «Центр захисту інвалідів» було здійснено добре сплановане і всебічно забезпечене рейдерське захоплення, в якому вдова Чорного та колишній помічник зіграли далеко не головні ролі» .

Тоді одразу прояснилася б позиція Голови та Дурача, які зі спадкоємців перетворилися б на співучасників злочину.

Тоді була б зрозуміла формальна позиція нових власників ТОВ «Басарі» та ДП «Компроміс» Тараса Іспанюка та Руслана Кацуби.

Тоді підтвердилася б фіктивність договорів купівлі-продажу підприємств, за якими пани Іспанюк та Кацуба стали власниками майна вартістю 130 млн грн, «заплативши» за нього лише 15 тисяч гривень.

Але ці твердження нікчемні без доказової бази. На жаль, правоохоронні органи не поспішають розслідувати цей злочин.

ЩО В ПІДСУМКУ?

В результаті, станом на сьогоднішній день, багатомільйонна спадщина бізнесмена Вадима Чорного не належить навіть його дітям – все оформлено на третіх осіб, які не мають жодних родинних зв’язків із покійним .

Рідна мати Вадима Чорного, також пряма спадкоємиця, займає в цій майновій суперечці чітку позицію – вона хоче лише одного: щоб майно було повернено до родини та належало її онукам, а не чужим людям.

Наразі справа за правоохоронцями. Зазначимо, що розслідують його найкращі українські правоохоронні органи, включаючи Головне слідче управління Національної поліції та прокуратури. За їх можливостей та професіоналізму, розслідування справи, основні матеріали якої нотаріально засвідчені та перебувають у державних реєстрах, не мало зайняти і двох місяців. Проте правоохоронці не діють уже два роки. Не просто лінуються, а навіть виносять постанови про відмову у проведенні слідчих дій, надають неправдиву інформацію у процесуальних документах, не відповідають на клопотання та відмовляють у порушенні кримінальних справ.

Спадкоємцям залишається лише вірити у Верховенство Права і чекати остаточного рішення від високопоставлених служителів феміди — бо тільки в їхній владі довести цю гучну справу до логічного кінця та покарати винних.

джерело – ElitExpert , Олена Овчиннікова, Олександр Добронравов

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO