Як зробити покупку електрики на електронних торгах?

Як зробити покупку електрики на електронних торгах?

Загрузка...

Купівля електричної енергії – це важливий процес для всіх людей, навіть тих, хто не має прямого відношення до торгів. Від того, за якою ціною постачальник проведе покупку, залежатиме зростання тарифів для населення та підприємств. Електронні торги дозволяють виключити з торгового ланцюжка посередників та реалізувати пряме звернення постачальника до виробника. Все це скорочує вартість внаслідок виключення хабарів та зайвих націнок.

Як купували електрику до електронних торгів?

Купівля електроенергії до запровадження електронних торгів здійснювалася у стандартній паперовій формі, проте торгові процеси проходили через посередника. Процедура поєднувала у собі такі етапи.

  1. Виробник електричної енергії, незалежно від джерела отримання, здійснював продаж до державної компанії «Енергоринок». Вона скуповувала потужності по всій Україні й була посередником між виробником та постачальником.
  2. Після цього «Енергоринок» продавав отримані потужності енергопостачальним компаніям. Цей процес здійснювався зі збільшенням ринкової вартості для отримання прибутку. Постачальники енергії купували її за вказаною ціною та формували тарифи.
  3. Споживачі купували електрику у компанії з установленим трафіком, який також був підвищений, щоб окупити витрати на покупку та одержати прибуток.

Таким чином, тарифи були підвищені через роботу посередницької компанії «Енергоринок», але при цьому тарифи були фіксовані на централізованому рівні.

Що змінилося під час впровадження електронних торгів?

Після того, як було введено електронні торги, покупці отримали можливість працювати безпосередньо з виробником. Постачальники закуповують енергію та розподіляють на споживачів. Проте тепер тарифи на продаж формуються у вільному порядку. Купити електрику можна чотирма різними способами:

  • проведення процедури підписання двостороннього договору безпосередньо з електростанцією або тими постачальниками, які вже реалізували процес купівлі та мають необхідні потужності, при цьому можна виключити співпрацю з обласними постачальниками електрики;
  • провести процес закупівлі на цьому етапі часу з розрахунком на використання енергії у майбутньому, що дозволяє укласти договори на тривалий період;
  • додатково можна скористатися договором, який складається безпосередньо за кілька годин до придбання та використання електричної енергії;
  • покупці можуть укласти договори, спрямовані на регулювання наявних небалансів.

Все це дозволяє істотно знизити ціну на покупку. Проте тепер держава не регулює процес формування тарифного плану, що може призвести до безпрецедентних підвищень ціни на електрику. Чотири різновиди договорів забезпечують постачальникам можливість для самостійного вибору в залежності від того, яких цілей хоче досягти енергопостачальна компанія.

Дізнатися більше інформації про те, як купити електрику на електронних торгах, можна за посиланням на сайті Української Універсальної Біржі https://www.ueex.com.ua/eng/ueex/sections-council/representatives-electric-power/

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO