Практика Хічія: зловживання, перенаправлення виконавчих проваджень та їх нереєстрація – чим запам’ятається...

Практика Хічія: зловживання, перенаправлення виконавчих проваджень та їх нереєстрація – чим запам’ятається одіозний начальник ДВС в Тернопільській області

Загрузка...

Заступник Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, начальник управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Андрій Хічій вже давно вичерпав себе зловживаннями, корупцією, невідповідністю посаді та наданням незаконних вказівок і доручень своїм підлеглим. Від початку своєї роботи Хічій одразу дав зрозуміти, що на шляху до керівного місця його ніхто не зупинить. Та ще до того як він став начальником ДВС Тернопільщини його охарактеризовували як чиновника, який не може займати керівну посаду.

Про цікаві робочі факти журналісти поговорили зі співробітниками Андрія Хічія, з якими він працював у 2008-2011 роках. Люди, імена яких відомі редакції, розповіли, що саме у цих роках Хічій активно займався практикою незаконного перенаправлення виконавчих постанов з одного органу в інший. Також були виявленні факти, що він витребовував зведені виконавчі провадження. І залишав їх на перевірку до 6-ти місяців. І це тоді, коли строк перевірки згідно законодавства складав 15 днів. Більше фактів зловживання розповідаємо в інтерв’ю з одним із чиновників головного управління юстиції в Тернопільській області Юрієм (ім’я та прізвище інтерв’юера редакції відоме).- Пане Юрій, отож, розкажіть, які факти зловживання службовим становищем Хічія вам відомі?
– Даних і підтверджених зловживань цього чиновника є багато. І більшість свідчить про те, що Андрій Хічій не має права займати високу керівну посаду. Варто згадати, що ще у 2008-2009 роках на той час безпосередній керівник Хічія Роман Котляров його річну роботу оцінив на загальну оцінку «3». Це досить низький показник. І вже тоді можна було задуматися, чому керівник ставить таку оцінку Хічію. А причин було багато -неякісна організація роботи, низькі показники, взагалі не наповнювався бюджет, невиконання судових рішень по виплаті заборгованої заробітної плати працівникам підприємств-боржників. Представляєте, люди чекали місяцями гроші, за які забезпечували сім’ї, лише через те, що Хічій просто не зумів організувати роботу свого відділу.  Це все було записано і зафіксовано в особовій справі Хічія.
 

– Такій оцінці, яку дали Хічію мало б передувати щось більше, а ніж низькі показники та неякісна організація роботи? 
– Так, було багато протиправних зловживань. Але я скажу, навіть після такої оцінки Хічій продовжував зловживати своїм становищем. Є факти, коли Тернопільська міська виконавча служба не реєструвала біля 6 000 виконавчих документів. І про це був складений акт. Начальник відділу примусового виконання Каневська зафіксувала цей акт і передала начальнику управління юстиції в Тернопільській області Бандурі. Якщо бути більш детальнішим – то згідно цього документу виявлено 5834 виконавчих документів, які більше півроку не зареєструвалися і це тоді, коли строк реєстрації непізніше 3-ох днів. Це все відбувалося в 2010 році. Масові нереєстрації виконавчих документів мали місце по всій області.
Або ще одні цікаві факти. Тернопільська виконавча служба (зумисно не вказую яка саме) винесла 120 постанов про закінчення і направили їх в Бережанський район. Що це означає? Що понад 100 боржників виїхало проживати за однією адресою? Такого співпадіння не буває. Тут явно було корупційне діяння.
 

– Чи проводилася перевірка роботи Андрія Хічія як заступника начальника-начальника управління ДВС Головного управління юстиції в Тернопільській області? Якщо були виявлені такі факти, то чи звертало на це увагу Міністерство юстиції України?
– Звичайно, що звертало! Більше того, у 2010 році Міністерство юстиції України проводило атестацію. Андрій Хічій був неатестований і охарактеризований як такий, що не відповідає займаній посаді. Причина – ненаповнення бюджету, невиконання судових рішень по заробітній платі, по Пенсійному фонду, по податковій. Низькі показники фактичного виконання. Після такої негативної оцінки в атестаційної комісії виникли питання – за що Хічій отримував зарплатню? Яким чином він виконував свої посадові обов’язки? Чи він відповідав займаній посаді? Якими неробочими питаннями на своїй роботі він займався? Оці всі питання поставила йому атестаційна комісія в Мін’юсті, в результаті він був не атестований. І замість того, щоб ознайомитися з наказом про невідповідність займаній посаді Хічій переховувався майже рік на лікарняних. Атестаційна комісія засідала в листопаді 2010 року.
 

– Але в кінцевому результаті посаду ця людина не втратила? 
– Хічія не звільнили, якщо ви маєте це на увазі. Але в 2011 році його справами зацікавилося УБОЗ. Проти нього був складений протокол працівниками цього підрозділу за корупційні правопорушення. Суть справи – Хічій витребував зведене виконавче провадження для перевірки, яку проводив більше 6-ти місяців, тоді коли згідно законодавства строк лише 15 днів. Це єдиний факт, який виплив, а таких було дуже багато. Але навіть в цій справі Хічій не поніс відповідальності, адже строк притягнення по ній – минув. А для того щоб ви розуміли, я поясню так – от приходить якась людина, умовно боржник до Хічія і каже – «не виконуй рішення суду, не стягуй борг і т.д.». А як це можна зробити? От він витребовував виконавче провадження і воно не виконувалося. А коли посилали його шукати, то Хічій перенаправляв його в відділ кадрів, то в бухгалтерію, то ще кудись. Скільки коштів недоотримала держава через такі махінації – нікому не відомо. Але це таке саме ж питання як і те, що Хічій привласнив державну квартиру.
 

Приватизованою квартирою зацікавилася прокуратура- Ви згадали, що Андрій Хічій привласнив квартиру. Яку саме? Чи відбулося це в законний спосіб?
– Знаю, що квартира належала головному управлінню юстиції Тернопільщини, зокрема державі. ЇЇ було куплено за рахунок виконавчого збору, тобто за гроші з бюджету. Хічій приватизував її в 2009-2010 роках. Чи мав право він її приватизувати? Якщо глибше розібратися – він все зробив як пише буква закону. Але цей його вчинок був цинічний, бо на той момент він не потребував розширення житлової площі. Хічій тоді жив з дружиною в приватній хаті в селі Біла під Тернополем. Потім одружився другий раз і пішов жити до другої жінки в приватний будинок в селі Петриків. Для чого йому була потрібна державна квартира? Більше того, ця квартира була куплена за рахунок виконавчого збору, а не на його приватні кошти. І він приватизував цю нерухомість в той час, коли фактично не прийшов атестації, комісія йому дала негативну оцінку . Виникає питання – за які такі заслуги він цю квартиру забрав собі? Це житло на той час вартувало 80 тисяч доларів. Питання приватизації цієї квартири займалася обласна прокуратура. Але нічого не довели.

 – На вашу думку, чи необхідно реформувати органи ДВС? Можливо, Хічій не єдиний, котрий зловживає становищем і за ним тягнеться корупційний слід?
– Якщо ми говоримо про оновлення органів юстиції, то на посаді Хічія має вже давно бути людина зі свіжими поглядами, спеціаліст, який буде виконувати свою роботу, а не думати, як по-швидше і на чому наживитися. А Хічій – це не фахівець, а «заробітчанин». Він вже давно вичерпав себе криміналом, зловживанням, корупцією, невідповідністю посаді, надання незаконних вказівок, доручень.

За матеріалами видання korupciya.info

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO