Україна чекає сигналу від НАТО

Україна чекає сигналу від НАТО

Загрузка...

Україна розраховує на те, що її євроатлантичні прагнення найдуть відображення в новій стратегії НАТО.

Про це заявила в інтерв’ю Укрінформу віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

«Сьогодні країни НАТО формують нове бачення до 2030 року. Україна має розуміти, де країни Альянсу бачать її в десятирічній перспективі», – сказала Стефанішина.

Для Києва важливо почути відповідь щодо отримання Україною плану дій щодо членства. При цьому урядовець нагадала, що План дій – це ще не членство. План дій – це політичне рішення, яке дозволить Україні мобілізувати зусилля всередині країни для подальших реформ та інтеграції в євроатлантичну безпекову спільноту.

Віцепрем’єр зазначила, що українська сторона сподівається, що «український файл» буде на порядку денному зустрічі лідерів НАТО, яка готується, і висловила надію на підтримку з боку США в цьому питанні.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції підкреслила, що більшість громадян України підтримують євроатлантичну інтеграцію країни. Водночас Президент, парламент і уряд, політики з різних таборів готові об’єднуватися заради цієї цілі. Урядовець звернула увагу на прогрес в реформі сектору безпеки і оборони, якого досягнуто останнім часом: прийнято закон про розвідку, який базується на натівських стандартах, законодавство про оборонні закупівлі, отримано статус партнера розширених можливостей (ЕОР); наразі формується дорожня карта навчань по взаємосумісності ЗС України та країн НАТО.

Стефанішина також заявила, що Україна задекларувала готовність бути надійним партнером НАТО в Чорноморському регіоні та долучитися до формування стратегії альянсу для забезпечення безпеки в цьому регіоні.

Як повідомлялось, альянс визнав Україну партнером із розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner – EOP) у червні минулого року. Програму розширених можливостей НАТО запустило у 2014 році. Її мета – посилити оперативну сумісність військ країн-учасниць з силами НАТО. Статус EOP мають окрім України лише п’ять країн: Швеція, Фінляндія, Австралія, Грузія та Йорданія.

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO