Пропав безвісти: Що відомо про зникнення у Донецьку українського журналіста Васіна

Пропав безвісти: Що відомо про зникнення у Донецьку українського журналіста Васіна

Загрузка...

Як не ховайся, але якщо ти за Україну, на окупованому терористами Донбасі тебе рано чи пізно вирахують.

У мережі він не публікував жодного свого фото, не називав справжнього імені і дати народження. На окупованій території Донеччини він зливався з сірою масою людей, не вступав у суперечки, нікому нічого не доводив. Просто слухав людей, ходив на масові заходи під виглядом пересічного мешканця і мовчки фотографував. Про це пише depo.Донбас, передають Патріоти України.

Так працював журналіст і письменник з псевдонімом Станіслав Васін, який вирішив залишатися на окупованій Донеччині і був вельми обережним. На своїй сторінці у соцмережі Facebook він був досить активним, писав, що періодично виїжджає на українську територію, але що заважало йому остаточно переїхати – невідомо.

Ввечері, 6 червня, екс-нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Васін зник безвісти у Донецьку. Цю інформацію підтвердив і блогер Денис Казанський.

“У Донецьку пропав безвісти журналіст і письменник Stanyslav Vasin. Швидше за все, його схопили бойовики. При цьому його аккаунт в Фейсбуці активний, з нього відправляють повідомлення і розміщують пости. Швидше за все, з нього пише не Стас, оскільки на телефон він не відповідає. Родичі не можуть його знайти, зв’язку з ним немає. Велике прохання – будьте обережні. У квартирі Стаса сліди злому і обшуку. Весь цей час Станіслав перебував на непідконтрольною території, оскільки вважав за свій обов’язок залишатися в центрі подій і писати про те, що там відбувається. На ризики не зважав, хоча і усвідомлював чим це загрожує”, – написав Фірсов.

В одному зі своїх минулорічних дописів Васін писав, що готовий до зустрічі з “МГБ”, але “це буде кінець”.

Його друг запитав у нього, “ось що ти все-таки будеш робити, якщо завтра вийдеш на вулицю, а до тебе підійдуть і скажуть: ходімо, Станіслав?”.

“Ну, по-перше, хрін хто так скаже – впевнений, в моєму випадку це буде щось на зразок удару коліном під дих і мордою в асфальт. А по-друге – так, нічого. Це буде кінець, в тому чи іншому вигляді. А що тут зробиш? Це питання треба вирішити для себе одразу, якщо вирішив тут залишитися – тебе можуть вбити, або ще чого гірше. “Порішити” і забути. Тому що, якщо думати про це кожен день і здригатися кожного разу, коли закривають під’їзд, – довго ти сам не протягнеш”, – казав Васін.

Васін співпрацював з “Радіо Свобода”, “Дзеркалом тижня” та іншими виданнями, публікував фото і розповіді про життя у Донецьку та Макіївці на своїй сторінці у соцмережі.

На цей час поки жодне з видань не підтвердио взяття в полон Васіна і не написало ніякого звернення з приводу його зникнення.

На підконтрольних “ДНР” сайтах також ніякої інформації про затримання журналіста або блогера станом на 12:00, 7 червня не було.

Але вже відомо, що за подібні дописи як в “ЛНР” так і в “ДНР” можна потрапити надовго в полон і бути звинуваченим у зраді “республіки” і роботі на СБУ.

Читайте також: Кремлівські журналісти на Донбасі відзняли фейкові сюжети про “обстріли ОРДЛО” – розвідка

Тим часом ще один блогер, який жив в окупованому Луганську і був у мережі під псевдонімом Савелій Вассерман, теж перестав виходити на зв’язок з початку 2017 року.

На його обох сторінках видалені старі дописи, хоча він був досить активним і регулярно публікував фото і новини з життя “ЛНР”. Його також досить часто цитували українські видання.

Пости з питаннями, куди ж зник Вассерман, хтось видаляє, бо раніше їх було набагато більше. Але і досі невідомо, що з ним сталося. “МГБ” “ЛНР” з цього приводу також мовчить.

Проте, раніше про затримання проукраїнських блогерів або журналістів в “ЛНР” повідомляли гучно. Так було і з Едуардом Неделяєвим (Edward Ned) і Генадієм Беницьким, яких одного за іншим взяли в полон наприкинці 2016-го року.

Обидва чоловіки були винні лише у тому, що оголошували у мережі своє ставлення до влади “ЛНР”. Окупанти звинуватили Беницького у поширенні “екстремістських матеріалів, що містять негативну інформацію, яка принижує честь і гідності громадян “республіки”, а також публікації образливого характеру по відношенню до громадських організацій, держструктурам і органам влади “ЛНР”, зокрема “глави республіки”.

Неделяєву приписали співпрацю з СБУ і звинуватили в шпигунстві на користь України.

В будинках обох затриманих чекісти “МГБ” провели обшуки, але не знайшли нічого крім карти України, радіоапаратури, телефонів та збережених на “чорний день” грошей.

Читайте також: Пішли “стукати” один на одного: Ситник заявив, що кругова порука серед можновладців почала “сипатись”

Беницького відпустили ще 14 березня, але “справа” проти нього ще не закрита. Що трапилося з Неделяєвим – невідомо. Повідомлялося, що і Беницького і Неделяєва включили у списки українських полонених на обмін. Але далі справа поки не рухається, обмін полоненими взагалі заблоковано.

Історія з цими двома блогерами наробила розголосу і представила окупаційну владу в дуже огидному світлі. Як би затриманим блогерам не приписували “шпигунство”, усе виглядало так, що арештували людей тільки через їх проукраїнські погляди. Вчергове на весь світ стало відомо, що в “ЛНР” – дикуни, а дикуном ватажку Ігорю Плотницькому бути дуже не довподоби. Як і його донецькому “колезі” Захарченку.

Не виключено, що після цього окупанти вирішили подібні арешти проукраїнських громадян… ні, не припинити. А просто про це не оголошувати. Люди на окупованому Донбасі можуть просто зникати без якихось офіційних підтверджень.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO