Порошенко підписав указ про боротьбу з водіями, які їздять на нерозмитнених автомобілях

Порошенко підписав указ про боротьбу з водіями, які їздять на нерозмитнених автомобілях

Загрузка...

Президент України Петро Порошенко підписав указ №146/2017, яким доручив Кабінету міністрів України розробити механізми боротьби з українськими водіями, які незаконно використовують автомобілі на іноземній реєстрації.

Раніше Порошенко заявив, що використання автомобілів в обхід митного законодавства є неприпустимим і буде вжито заходів для ліквідації незаконних схем завезення таких авто, пише roadcontrol.org.ua.

“Коли ми були на Ягодині, машина з литовськими номерами – за кермом сидить українець. Я кажу: це ви на п’ять днів в’їжджаєте? Він каже: пане Президенте, ну які п’ять днів. Це він мені каже. А як будеш робити? Та там то те, то се, того підмажу, цього підмажу, щось будемо робити. Ні, друзі мої, не будемо робити. І підмазувати не будемо. І робитися це повинно по-іншому. І тут повинна бути координація наших дій. Чому одні повинні платити податки, акцизи, мита, а інші будуть підмазувати? Повинна бути наша спільна позиція, щоб одні не були дурніші, а інші розумнішими”, – заявив Порошенко 24 травня 2017 року.

Згідно з указом президента №146/2017, Кабінет міністрів зобов’язаний:

1) вжити заходів для невідкладного врегулювання ситуації, що склалася внаслідок недодержання вимог митного законодавства при використанні на території України транспортних засобів, які зареєстровані відповідними органами іноземних держав;

2) вжити заходів щодо удосконалення законодавства України, яке регулює питання тимчасового ввезення транспортних засобів на митну територію України, їх транзиту територією України, з урахуванням вимог законодавства Європейського Союзу та міжнародних договорів України;

На сьогоднішній день, в Україні існує “схема” по якій автомобілі на литовській реєстрації завозяться на транзит, однак, в подальшому, не виїжджають. Згідно ст.95 Митного кодексу, транзит автомобіля не може перевищувати 10 днів. Ст.470 ТК вказує, що порушення термінів транзиту карається штрафом у розмірі 8500 гривень. Цим і користуються фірми, які заганяють авто. Людина просто платить штраф 8500 грн (330 $) і продовжує їздити на автомобілі не виїжджаючи з території України.

Зазвичай фірми-посередники беруть за пригін автомобіля близько 1000 євро і переконують клієнтів, що можна їздити один, два або п’ять років. Однак, їзда “на транзит” в особистих цілях незаконна спочатку. Відповідно до ст.90 Митного кодексу “транзит – це митний режим, відповідно до которого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони ДІЯЛЬНОСТІ одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів”.

Читайте також: Нельзя обманывать солдата. Нельзя обкрадывать солдата. Нельзя относиться к солдату как к крепостному быдлу…

Згідно ст.95 Митного кодексу “товари, транспортні засоби комерційного призначення, що переміщуються у митному режимі транзиту, повинні: 1) перебувати у незмінному стані, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування і зберігання; 2) не використовуватися з жодною іншою метою, крім транзиту; 3) бути доставленими у орган доходів і зборів призначення до закінчення строку, визначеного статтею 95 цього Кодексу”.

Таким чином, їзда на литовському автомобілі який знаходиться в режимі “транзит” в особистих цілях є порушенням ст.95 ТК. Однак, закон не передбачає покарання за порушення термінів транзиту крім як 8500 грн. штрафу. Разом з тим, якщо митні органи доведуть, що людина спочатку хотів завести авто для продажу або для особистого використання (тобто не пов’язаного з транзитом), то можливе залучення по ст.485 ТК – митне шахрайство, що карається конфіскацією авто і штрафів в 300 % від суми несплачених зборів.

Раніше, “Дорожній контроль” писав, що в Україні діє цілий ряд аферистів, які заганяють литовські автомобілі на “транзит”, але переконують клієнтів, що можна їздити мало не вічно. Так, наприклад, Державна Фіскальна служба встановила, що громадянин Юрій Ларченко, використовуючи підставну фірму UAB «Globalcomas» продає в Україні машини на литовській реєстрації, які були загнані на транзит. Аналогічними аферами займається і його знайомий Сергій Тюкавкін, який працює від імені фірми “Евроавтотрейдінг”.

Читайте також: ПРОШУ РЕПОСТУ! Всьому є межа. Це зрада народу України, ця пані не буде працювати суддею в моїй з вами країні – адвокат

Виходячи з указу Порошенко, ситуація з продажем “транзитних” автомобілів може різко зміниться. Досить внести правки в ст.470 ТК про те, що за порушення строків транзиту, автомобіль підлягає конфіскації, і схема загону “на транзит” відразу ж втратить сенс. Або ж, наприклад, зобов’яжуть вивезти з України автомобіль за перше порушення, а в разі відмови – конфіскація авто. У сумній ситуації опиняться ті, хто встиг скористатися послугами Ларченко і Тюкавкина – люди просто позбавлятися своїх транспортних засобів.

Ситуація для України не нова. Деякий час влада дозволяє заганяти литовські автомобілі в країну, а коли таких автомобілів стає занадто багато – просто “затискають гайки” і відбирають машини. Минулого разу це сталося в 2013-му році. Тоді незадоволені клієнти звинуватили у всіх проблемах фірми, які займалися завезенням литовських автомобілів. Не виключено, що в 2017-му розгнівані клієнти “транзитних” литовських машин зажадають від перевізників повернути вартість послуг за “оформлення”.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO