Українська преса: чому росіяни переїжджають в Україну?

Українська преса: чому росіяни переїжджають в Україну?

Загрузка...

Що може принести Донбасу особливий статус, що спонукає росіян шукати політичного притулку в Україні та реакція на російський фільм про “повернення” Криму – в огляді преси 17 березня.

Особливий статус

Експерти розповіли газеті “Комсомольская правда в Украине” про те, чи можливе введення особливого статусу на Донбасі.

Видання пише, що йдеться про внесений президентом України Петром Порошенком проект про визначення окремих районів Донбасу з особливим порядком місцевого самоврядування.

На думку політолога Вадима Карасьова, введення особливого статусу цілком можливе, але тільки після проведення виборів на цій території за українською Конституцією.

“Але я не дуже вірю, що керівники ДНР і ЛНР погодяться на це, адже це означатиме пониження у статусі. Зараз вони керівники окремих утворень, а так перетворяться на звичайних губернаторів. Україна, нагадаємо, наполягає на тому, що це наші території і ніякої автономії бути не може”, – цитує газета пана Карасьова.

Політолог Віталій Бала зауважує, що питання про особливий статус Донбасу невіддільне від усього комплексу мінських угод.

“Україна взяла на себе 12 зобов’язань і поступово їх виконує. Наріжний камінь – контроль за кордоном. Поки ми не закриємо переходи, будемо мати ті ж проблеми, що і зараз, і ні про який особливий статус і йтися не може”, – каже пан Бала.

Обмеження на кордоні

Газета “Україна молода” пояснює, чим викликана поява постанови уряду про тимчасові обмеження на перетин державного кордону України жителями прикордонних регіонів Росії.

Це питання національної безпеки та контролю за переміщенням громадян, перш за все РФ, які, на жаль, сюди не як туристи приїжджають
Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України

Видання зазначає, що відтепер росіяни можуть потрапити до України лише в міжнародних та міждержавних пунктах пропуску за наявності закордонного паспорту, а внутрішні паспорти громадян РФ і свідоцтва про народження (для дітей віком до 14 років) для в’їзду в Україну будуть не дійсними.

“Це питання національної безпеки та контролю за переміщенням громадян, перш за все РФ, які, на жаль, сюди не як туристи приїжджають”, – цитує газета главу уряду Арсенія Яценюка.

З одного боку, такі дії уряду цілком закономірні, зазначає газета. Так, напередодні розпорядженням уряду були закриті лише на Сумщині дев’ять з одинадцяти місцевих пунктів пропуску до Росії.

Повідомляючи про це, перший заступник начальника сумського прикордонного загону Володимир Паршиков зазначив, що особливих проблем поки не виникало, але провокації трапляються. Так, порушив кордон російський гелікоптер, збільшилася кількість зброї, яку намагалися переправити через кордон, а серед громадян РФ, не пропущених на територію Україн,и – 12 виявилися реально причетними до дестабілізації ситуації в українській державі.

Разом з тим, на думку газети, для жителів прикордоння розпорядження уряду створило суто побутові проблеми.

Шукають притулку

Про те, що спонукає росіян просити політичного притулку в Україні, пише газета “Сегодня”.

За інформацією газети торік політичного притулку в Україні попросили понад 100 росіян, немало охочих Державна міграційна служба реєструє і цього року. Щоправда, бажаний статус торік отримали лише троє, а з початку нинішнього року – одна особа.

Про те, що змусило її родину шукати притулку в сусідів, Анна Петрова каже: “Жити в Росії нам стало зовсім нестерпно, ми підтримували Україну, Євромайдан, і на нас почала тиснути влада. Ось ми і вирішили поїхати до вас – тут спокійніше, незважаючи на все, що відбувається”.

Насправді, я б застеріг усіх навіть від думки вірити Путіну
Марюс Лаурінавічус, аналітик

Видання розповідає, як намагається отримати притулок в Україні психолог з Краснодара Петро Любченков, нині – житель Одеси. Державна міграційна служба відмовила йому в статусі біженця, але він вирішив не здаватися і судитися за право жити в Україні.

“Російська поліція почала тиснути на мене через підтримку України. Я поїхав в Одесу і переконався, наскільки тут гостинні люди. Але статус біженця я поки не отримав”, – зізнається пан Любченков.

Подібні мотиви спонукали залишити свою Батьківщину і колишнього військового Дмитра Корсака. На його думку, зараз із РФ виїжджає багато людей: “В Росії можна пожертвувати здоров’ям, часом і грошима, але щось змінити – просто нереально”.

Фільм як доказ

Експерти газети “День” коментують одкровення президента РФ, який зізнався у фільмі “Крым. Путь на родину” як Росія незаконно “повертала” півострів.

Так, на думку науковця Миколи Сірого, “якщо керівник такої держави, як Росія, після виходу фільму публічно підтверджує, що він організував операцію з захоплення території сусідньої держави всупереч міжнародним нормам, то він повною мірою підпадає під дію міжнародного кримінального права і несе відповідальність за ті негативні наслідки, які мали місце, за жертви, за катування, за величезні майнові втрати, які зазнали і приватні особи, і підприємства”.

Аналітик Марюс Лаурінавічус з Вільнюса появу фільму назвав “піар-компанією, націленою на те, щоби показати Путіна як сильного лідера, який приймав тоді всі ухвали”.

“Насправді, я б застеріг усіх навіть від думки вірити Путіну і російській пропаганді, що не мають нічого спільного з реальністю”, – цитує газета експерта.

На думку екс-депутата українського парламенту Андрія Сенченка, Заходу треба підсилювати санкції, бо інакше Володимир Путін піде далі: “Він виходитиме з того, що Крим – їхня територія, оскільки вони її такою оголосили. На своїй території вони можуть творити безлади, як хочуть. І в цьому сенсі потрібно чинити економічний тиск”.

Служба моніторингу ВВС.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/press_review/2015/03/150317_ukrainian_press_mar17_dt