Вагнерівці та тролі. Як «кухар Путіна» відстоює інтереси Росії в Мозамбіку

Вагнерівці та тролі. Як «кухар Путіна» відстоює інтереси Росії в Мозамбіку

Загрузка...

Найманці приватної військової компанії Вагнера, що належить «кухарю Путіна» Євгену Пригожину, намагаються боротися з повстанцями-ісламістами в Мозамбіку на замовлення місцевої влади.

Крім того, у Мозамбіку почали діяти й інтернет-тролі, пов’язані з Пригожиним. Акаунти деяких із них вже заблокував Facebook.

НВ публікує переклад матеріалу CNN про те, що робить «кухар Путіна» в Мозамбіку, і які інтереси у Росії в цій африканській країні.

Невдалий початок

Джерела CNN повідомили про те, що російські найманці, пов’язані із Кремлем, понесли втрати в Мозамбіку під час битви проти бойовиків-ісламістів.

Ще один приклад продовження російського проникнення в Африку – десятки найманців, які допомагають армії Мозамбіку боротися з повстанцями в найпівнічнішій провінції цієї країни.

Схоже, що найманці в Мозамбіку пов’язані з Євгеном Пригожиним, петербурзьким олігархом, близьким до Кремля, якого називають «кухарем Путіна». Вважається, що Пригожин, чий вплив у регіоні присутній у Лівії, Судані та Центральноафриканській республіці фінансує групу Вагнера, сотні бойовиків якої воювали також у Сирії.

Компанії Пригожина потрапили під американські санкції через їхні дії в Сирії і через те, що Пригожин фінансує Агентство інтернет-досліджень, яке втручалося у вибори в США у 2016 році в інтересах Росії.

Сам Пригожин завжди заперечував будь-який зв’язок з ПВК Вагнера.

Повстання в Мозамбіку, що швидко розростається, загрожує зірвати іноземні інвестиції у видобуток природного газу у країні, запаси якого оцінюються в мільярди доларів.

Кілька джерел повідомили CNN, що російська інтервенція в Мозамбік почалася невдало. За їхніми даними, під час зіткнення з ісламістами були вбиті двоє найманців у віці 28 і 31 року. Є також непідтверджені дані про інших загиблих.

Євген Шабаев, який діє як неофіційний представник бойовиків ПВК Вагнера, розповів CNN, що тіла двох чоловіків вже повернули з Мозамбіку на їхню батьківщину у Володимир.

Досі незрозуміла роль, яку російські найманці відіграють у Мозамбіку, – чи є вони лише консультантами, чи беруть участь у боях. У CNN є фотографії російських бойовиків і техніки в портовому місті Пемба.

Мозамбіцькі джерела повідомили CNN, що найманці є й північіше, у прибережному місті Моцимбоа-да-Прайя, і що вони брали участь у кількох операціях вздовж північного кордону з Танзанією, де наростає повстання ісламістів.

Джерела у Мозамбіку також повідомили CNN, що росіяни погано екіпіровані для ведення боїв у густому чагарнику і що відносини між найманцями і мозамбіцькою армією натягнуті.

Один із мозамбіцьких солдатів сказав продюсеру, який працює з CNN, що росіяни «нічого не роблять в плані зменшення впливу атак» і що мозамбіцькі війська відмовилися брати участь у деяких операціях.

Заперечення і реальність

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков на початку жовтня заявив журналістам: «Що стосується Мозамбіку, то там немає російських солдатів».

За місяць до появи російських найманців у Мозамбіку президент цієї країни Філіпе Ньюсі відвідав Москву, це був перший візит глави Мозамбіку за два десятиліття. Під час цього візиту Путін та Ньюсі підписали угоди у сферах видобутку копалин, енергетики, оборони та безпеки.

Президент Росії Володимир Путін і президент Мозамбіку Феліпе Ньюсі під час зустрічі 22 серпня у Кремлі / Фото: kremlin.ru

За словами очевидця, незабаром після цього візиту у Мозамбік прибули 160 найманців. Згідно з даними про авіарейси, вони прилетіли 13 вересня на гігантському російському літаку Антонов Ан-124. Через 12 днів в аеропорту Накали приземлився другий літак Антонов Ан-124 із військовою технікою, в тому числі військовим вертольотом Мі-17.

Принаймні один з Ан-124, які прилітали в Мозамбік, належать 224-й льотній частини ВПС Росії. Міністерство оборони Росії раніше підписало контракт, подробиці якого розглядав CNN, з компанією Пригожина на використання транспортного літака 223-ї частини ВПС Росії.

У період від серпня 2018 року по лютий 2019 року два літаки цієї частини здійснили щонайменше дев’ять рейсів у Хартум, поки Росія здійснювала план з утримання при владі поваленого президента Судану Омара аль-Башира. План реалізувати не вдалося.

Росія бачить великі можливості в Африці, оскільки військова присутність США там скорочується, а бідні уряди просять про допомогу у сфері безпеки. Москва підписала більше 20 угод про оборону з урядами африканських країн, а у жовтні Путін запросив 43 глав держав та урядів країн Африки на саміт у Сочі. Натомість Кремль отримує стратегічний вплив і преференції в доступі до величезних природних багатств континенту, від газу до золота.

Розслідування CNN у Центральноафриканській Республіці на початку цього року показало, що одній з компаній Пригожина – Lobaye Invest – було надано кілька концесій на видобуток алмазів і золота.

Зараз є багато доказів, якщо не публічне підтвердження того, що Мозамбік став новою африканською країною, у якій діє Пригожин.

Сліди тролів Пригожина

Як і всюди в Африці, компанії, пов’язані з Пригожиним, проводять в Мозамбіку добре замасковані кампанії у соціальних мережах.

У жовтні Facebook закрив групи акаунтів, які активно намагалися здійснювати вплив у восьми африканських країнах. У заяві компанії сказано: «Хоча люди, які стоять за цими мережами, намагалися приховати свої особи і координацію, наше розслідування пов’язало ці кампанії з організаціями, пов’язаними з російським фінансистом Євгеном Пригожиним».

Один із таких акаунтів в Мозамбіку був створений на ім’я Онда да Фрелімо, ним користувалися для підтримки президента Ньюсі перед його перемогою на виборах минулого місяця.

Цей обліковий запис висвітлює «опитування», публікувати яке в Мозамбіку під час передвиборчої кампанії незаконно, нібито проведене іншою організацією, пов’язаною з Пригожиним, – Міжнародним антикризовим центром. Опитування передбачало однозначну перемогу Ньюсі.

За даними Stanford Internet Observatory, яка вивчала активність російських соціальних мереж в Африці, обліковий запис Онда да Фрелімо був одним із чотирьох облікових записів у Facebook, створених в один день, – 23 вересня. Один із них пропагував успіхи уряду в боротьбі з повстанцями, а ще один – критикував опозиційного кандидата у президенти.

Вантажівку вивантажують з Ан-124 в Накалі, фото із соцмереж, підтверджене джерелом CNN / Фото: cnn.com

У Мозамбіку також активно діє група AFRIC, яка, за даними групи розслідувачів Dossier Center у Лондоні, яку фінансує російський бізнесмен Михайло Ходорковський, пов’язана з Пригожиним. На чолі AFRIC стоїть мозамбікець Хосе Матемулане, який кілька років жив у Санкт-Петербурзі. Він заперечує будь-який зв’язок із Пригожиним. У жовтні Матемулане повідомив New York Times, що AFRIC була запущена минулого року за підтримки петербурзького бізнесмена, якого він відмовився назвати.

AFRIC, яка позиціонує себе як неурядову організацію, проводить низку заходів, включаючи моніторинг виборів. Вона отримує пожертви лише у криптовалюті і брала участь у передвиборчому опитуванні.

Сторінка AFRIC у Facebook була заблокована в кінці жовтня. Facebook заявив, що AFRIC пов’язана із Пригожиним і намагалася втручатися у внутрішню політику африканських країн.

Навіщо Росії боротися з Мозамбікським повстанням

Величезні неопрацьовані ресурси Мозамбіку, особливо зріджений природний газ (ЗПГ) і дорогоцінні мінерали, такі як золото, алмази та рубіни, роблять його привабливою ціллю для зовнішніх інвестицій.

Російський енергетичний гігант Роснефть конкурує з іншими міжнародними компаніями за частку того, що може стати одним із найбільших у світі джерел ЗПГ. У серпні Роснефть підписала угоду з державною енергетичною компанією Мозамбіку про допомогу в розробці газових родовищ у регіоні. Крім того, російський алмазний гігант АЛРОСА проводить геологічну розвідку в Мозамбіку.

Але примус до миру Північного Мозамбіку може виявитися за межами можливостей декількох десятків російських найманців і погано навченої та екіпірованої мозамбіцької армії, яка значною мірою покладається на артилерію.

Повстанці вже загрожують будівництву енергетичної інфраструктури недалеко від кордону з Танзанією. В останні місяці було скоєно щонайменше два напади на транспортні засоби, які перевозять нафтовиків.

Повстання розрослося за останні два роки, після того як сотні радикально налаштованих молодих чоловіків-мусульман приєдналися до групи під назвою Ахлу Сунна ва Джама.

Аналітики з боротьби з тероризмом стурбовані тим, що, можливо, у повстанському русі в північній частині Мозамбіку бере участь ІДІЛ. Ісламська держава стверджувала, що з червня було здійснено кілька нападів, що не було підтверджено CNN.

У жовтні сайт бойовиків ІДІЛ Наба писав, що «кілька солдатів з мозамбіцької і російської армій здійснили спільну атаку на позиції моджахедів у Кабо-Дельгадо, де моджахеди боролися з ними різною зброєю».

На початку листопада ІДІЛ заявила, що його «Центральноафриканська провінція» вбила вісім мозамбікських солдатів. Пізніше повідомлялося про зіткнення на кордоні з Танзанією, недалеко від міжнародної інфраструктури, яку будують для експорту ЗПГ.

Наскільки сильно ІДІЛ насправді пов’язана з повстанцями, невідомо. Емілія Коломбо, старший співробітник Африканської програми в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, скептично ставиться до зв’язків між місцевими бойовиками та ІДІЛ.

«Цей конфлікт все ще здається дуже локальним за своєю природою. Він виник із суперечки між радикалізованою молоддю та їхніми релігійними старійшинами з приводу того, що є істинним ісламом. Вони створили свої власні мечеті і школи, що спонукало авторитетних релігійних лідерів закликати уряд вжити заходів проти цих вискочок», – сказала вона CNN.

Уряд підтримує авторитетних релігійних лідерів, але не молодь.

Конкуренція на ринку ПВК

У росіян як постачальників військової допомоги Мозамбіку були конкуренти. Джерела в середовищі приватних військових компаній повідомили CNN, що щонайменше три компанії пропонували допомогу в боротьбі з повстанцями.

Однією з них була маловідома південноафриканська компанія під назвою Umbra Aviation, яка рекомендувала використовувати авіацію, вертольоти і БТРи для того, що вона описувала як «пропозиція про ефективне ураження/знищення противника/антиурядових елементів».

Транспортний вертоліт Мі-17 в Накалі, фото із соцмереж, підтверджене джерелом CNN / Фото: cnn.com

У цій пропозиції, яка опинилася у розпорядженні CNN, сказано: «Нам потрібно буде забезпечити, щоб операція проводилася якомога більш приховано, причому всі успіхи і визнання повинні бути приписані мозамбіцьким військовим».

Іншою компанією, яка подала заявку, була компанія OAM, якою керує Джон Гартнер. Гартнер сказав CNN, що в його плані наголошувалося на  «необхідності довгострокової взаємодії з армією Мозамбіку за допомогою навчання і надання консультативної допомоги», для чого радники повинні були приєднатися до місцевих військових. За словами Гартнера, угода з росіянами не стала несподіванкою.

«Росіяни отримують ще одну опору в Африці, на східному узбережжі, тоді як уряд Мозамбіку отримує військову підтримку за мінімальну ціну – хоча можуть бути більш довгострокові політичні втрати через погану репутацію ПВК Вагнера».

Російський контингент, який перебуває зараз у Мозамбіку, може виявитися втягнутим у тривалу боротьбу. За словами Коломбо, можливості повстанців ростуть, а «реакція служб безпеки на повстанців, мабуть, переходить від повної бездіяльності до надмірного реагування, аж до порушення прав людини».

Президент Ньюсі раніше в цьому році назвав повстанців «безликими лиходіями», які «сіють терор, вбивають, знищують і грабують майно беззахисного населення».

Коломбо розповіла CNN, що сили безпеки Мозамбіку не навчені контрекстремістським операціям, і їм не вистачає дисципліни, обладнання та військової розвідки для боротьби з повстанцями. Вона також вважає, що без більш всеосяжного підходу до вирішення економічних і соціальних проблем у північному Мозамбіку повстання стане довгостроковою проблемою безпеки.

Гартнер теж бачить подібний ризик.

«Хоча на даному етапі це не стратегічна загроза, ці заколотники набирають обертів, а тим часом уряд розгортає погано навчені війська, які родом не з тих громад, в які їх відправляють. Тим самим створюється репресивне середовище», – говорить він.

На його думку, росіяни теж залучені в конфлікт надовго.

«Повідомлення про те, що їх недавно відкликали з безпосереднього району проведення операцій, імовірно, точні, але це не означає, що ПВК Вагнера відмовиться від свого завдання. Вони перегрупуються і переглянуть свою тактику, перш ніж знову вступити в бій. Провал – не варіант», – сказав він CNN.

НВ


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO