У Гаазі відбулися переговори між Україною і Росією щодо моряків

У Гаазі відбулися переговори між Україною і Росією щодо моряків

Загрузка...

У вівторок, 23 квітня, в Гаазі відбулися консультації між Україною і Росією в рамках позову Києва до Міжнародного трибуналу ООН щодо звільнення українських суден і затриманих моряків.

Після переговорів українські дипломати відзначили, що російська сторона кардинально змінила тон розмови. Про зустріч розповіла заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в Facebook

“Цікаве спостереження після сьогоднішнього обміну думками з РФ про звільнення українських моряків і військових кораблів. Вразила кардинальна зміна тону розмови – перехід від хамства і грубого нехтування до цивілізованої мови, яка є властивою дипломатії”, – зазначила вона.

Водночас Зеркаль підкреслила, що невідомо, це зміна російської тактики чи просто бажання затягнути процес консультацій.

“У будь-якому випадку це не вплинуло на позиції сторін щодо наших моряків і кораблів. Аргументи, які ми почули сьогодні від РФ, тільки підтвердили нашу стартову позицію, що мова йде саме про застосування Конвенції ООН з морського права, яка гарантує імунітет нашим військовим кораблям і членам їх екіпажів”, – розповіла заступник міністра.

За її словами, обмін думками підтвердив наявність між сторонами правового спору щодо застосування міжнародного морського права. Цей факт є наріжним для судового розгляду цього спору.

25 листопада торік російські прикордонники напали на кораблі у нейтральних водах Чорного моря після спроби українців пройти Керченську протоку. Захопили судна “Бердянськ”, “Нікополь”, “Яни Капу” та взяли у полон 24 моряків. Їх доправили до московського слідчого ізолятора “Лефортово”.

У квітні 2019-го Україна звернулася до Міжнародного трибуналу щодо Росії для звільнення українських моряків і суден, захоплених у результаті агресії РФ у Керченській протоці.

gazeta.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO