Мізрах Ігор: Непомітний мовний скандал -2, або як втратити українську мову (продовження)

Мізрах Ігор: Непомітний мовний скандал -2, або як втратити українську мову (продовження)

Загрузка...

Я застерігав, що проблеми можуть прийти звідки не чекають!

31 березня минув довгоочікуваний день волевиявлення українського народу і українці вже знають, хто ж буде боротись за посаду Президента України у другому турі виборів. Та виборчий процес приховав багато важливої інформації. Можна припустити, що вибори декого і врятували, але сподіваюсь це лише на деякий час. Особливо цікавою є справа за участю Генерального Прокурора Луценка і його підопічного Кулика, який висунув підозри близькому оточенню Петра Порошенка. Та зараз не про це, але до цієї теми також повернусь обов’язково.

В цій публікації я хочу нагадати всім про не менш важливу проблему. І мова йтиме про тему, яку я вже раніше порушував – «Непомітний мовний скандал 2». Для тих, хто не читав або хоче пригадати інформацію залишаю посилання на дану публікацію(  https://mizrakhigor.wordpress.com/2019/03/16/). Та крім того коротенько нагадаю, що я намагаюсь донести до народу і до української влади. У моїй публікації я розповів, як угорці платять українським учителям за навчання громадян України угорською мовою. Крім того, я зауважив, що такий крок і ряд інших кроків з часом може призвести до втрати, як мінімум, частини Закарпаття. Підкреслив, що Угорщина і Румунія явно намагаються прищепити свій менталітет українським громадянам, і нажаль їм це вдається. Так, зараз на території Закарпатської області є цілі поселення українців, які взагалі не розуміють і не розмовляють українською мовою. Дехто з них явно себе називає угорцем з українським паспортом. Багато хто заявляє, що я перебільшую, та це не так – я просто хочу, щоб Україна була готова і адекватно оцінила масштаб цієї проблеми. Звісно, я не говорю про те що завтра Угорщина чи Румунія нападе на нашу Державу – я наголошую про довготерміновий період, в якому за допомогою сусідів на нашій території будуть проживати за всіма параметрами (менталітет, культура, мова…) УГОРЦІ , і лише паспорти в них будуть українські. А в такому випадку люди, як і ці сусідні країни зможуть ініціювати референдум, в якому наша країна не буде переможцем. Це надзвичайно важлива проблема, адже мова йде про територіальну цілісність України.

Все здається таким далеким та неможливим, але не будьмо пасивними до цієї проблематики. Адже не так давно ми не могли повірити, що Росія нападе на нас і анексує Крим. Я лише хочу підкреслити, що на помилках треба вчитись, звісно шкода, що на своїх, але давайте вже бути підготовленими. Адже підготовлений -означає «озброєний».

Сьогодні я хочу продовжити цю тему і для цього є вагомий привід. Так, 31 березня в селі Бене Берегівського району Закарпатської області місцеві жителі поскаржились на незрозумілу мову в бюлетенях – незрозуміла мова для них українська. Вони піднімали тему: «Чому для них не надрукували бюлетені на двох мовах- угорській і українській, або ж виключно на угорській». Хочу підкреслити, що це територія України! А скарга була від жителів з українськими паспортами, тобто від українців. 90% жителів цього села взагалі не володіють українською, а щоб проголосувати були змушені скористатись допомогою працівників виборчої комісії, які попрацювали, як бачимо, ще й перекладачами. І і як не припустити той факт, що незнання державної мови могло спричинити масову фальсифікацію. Адже працівник комісії міг вказати виборцю в якій колонці «наче» знаходиться його кандидат. І це лише одне село! А уявіть реальний масштаб цієї трагедії! Тому що таких населених пунктів на Закарпатті чимало.

Знову знайдуться критики, які піддадуть сумнівам мою теорію. Та виборчий процес доводить ще раз, що мовне і територіальне питання відкриті не лише у боротьбі із РФ і  російською мовою, а й на Заході України треба вже придивлятись і заглиблюватись у це питання.

Наша влада звикла спостерігати до останнього і втручаються коли вже пізно. Зараз широко йде боротьба за прийняття Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Та вибачте, що так скажу, але вважаю, що деякі політики це використовують для своїх маніпуляцій. Багато «патріотів» це важливе питання перетворили в звичайний популізм, піар.

Візьмемо для прикладу Ірину Фаріон, яка нещодавно висловилась в сторону В. Зеленського: «Переведіть, що воно говорить…» — що це? Я розумію, що вона відстоює мову солов’їну,  та це більше було схоже на критику кандидата, який їй не подобається. Вона, як і багато інших,  за допомогою цього піаряться. Зараз модно трясти людей, подібних Зеленському. Та на відміну від інших, він хоча б пробує розмовляти українською, а частка жителів Закарпаття взагалі не виявляють бажання пізнати мову країни, громадянами якої вони є. То чому в себе під носом цього не бачать ні пані Ірина, ні її соратники, ні інші націоналісти? Чому?… Тому що, на цьому наразі не підняти рейтингів!1 А просто заради України зробити добрі речі не під силу? Чи вони чекають той день, коли ці жителі захочуть, щоб їхні території ввійшли до складу держав, де про них піклуються?…

Коли реально задуматись і уявити, що може статися, стає моторошно. Та, нажаль, людей які б реально вникли в це питання зараз дуже мало. Більшість настільки зайнята «мочиловом» всього, що пов’язано з РФ, що навіть не бачить того, що в них перед очима. Я розумію, що війна з окупантом є найболючішим питанням сьогодення, та я лише закликаю не втрачати пильність на всіх кордонах, адже можемо навіть не встигнути моргнути, як частина українців захоче покинути нашу державу, заодно прихопивши із собою українські землі.  Закликаю всіх небайдужих звернути на це питання увагу і при потребі бути готовими допомогти українцям залишитись українцями, вважаю доцільним провести популяризацію української мови, культури,традицій на теренах Закарпаття.

Це була друга частина теми «Непомітний мовний скандал 2» і мені дуже не хочеться, щоб і на далі з’являлись подібні новини. Та все ж тенденція близька до виходу і третьої частини. Надіюсь, що хоча б трохи достукаюсь до нашої влади і народу, щоб звернули увагу на цю болючу тему…

Далі буде…

Політичний експерт,

Мізрах Ігор


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO