Без України нема Європи, – головні тези промови Туска українцям

Без України нема Європи, – головні тези промови Туска українцям

Загрузка...

Україна відзначає п’яті роковини збройної агресії Росії, яка розпочалася 2014 році з незаконної анексії Криму та продовжується кривавою війною на Донбасі. У Верховній Раді відбулося спеціальне засідання, під час якого з промовою виступив Президент Європейської ради Дональд Туск. Він звернувся до присутніх в парламенті українською мовою та підкреслив, що Євросоюз завжди підтримує незалежність України та проєвропейські прагнення громадян.

“Ви встояли і будете залишатися гордими та незламними всупереч геополітиці, всупереч поганим намірам злого сусіда і всупереч байдужості та лицемірству багатьох впливових гравців світової політичної сцени. Добре знаю, що почуття самотності в час небезпеки буває гіршим ніж наступ ворога”, – наголосив Туск. “Європа ніколи не визнає російську анексію Криму і не відмовиться від санкцій, аж поки Росія не виконає свої зобов’язання. Європейський Союз не змириться з жодним актом насильства в Азовському морі. У цьому ЄС і надалі буде єдиним”.

Президент пригадав події 5-річної давності, коли в Україні тривала Революція Гідності. Тоді, всі виходили на вулиці міст та містечок, аби відстоювати своє право приєднатися до Євросоюзу, а не йти під Росію.

“Хлопці з Небесної сотні увійшли в пантеон не тільки українських, а і європейських героїв. Всім матерям полеглих присягаю: Європа завжди пам’ятатиме про ваших синів. Урок відваги, який видали усьому світові в лютому п’ять років тому, змінив нас усіх. Україна показала, що варто бути сміливим і сповненим гідності, що добро може подолати зло, що героїзм може бути чимось більшим, ніж суто моральним закликом, що це може бути ключем до перемоги”, – каже політик. 

Ще у 2014 році Україна довела свою справжню європейську натуру. Туск додав, що завжди буде пам’ятати прапори із золотими зірками на Хрещатику під час революції та Оду радості (гімн Євросоюзу), яка лунала по всій Україні.

Часто повторюю своїм колегам у Брюсселі: не вчіть їх бути Європою, вчіться у них, що таке Європа. Тільки той, хто солідарний з Україною, має право називатися європейцем. Хто готовий продавати Україну – продає майбутнє Європи. Не випадково, що ті політики, які ставлять під сумнів європейську інтеграцію, ставлять під сумнів і цілісність України. Скажи, що думаєш про Україну, і я знатиму, що ти думаєш про Європу,
– відзначив президент.

Президент РЄ додав, що без незалежної і безпечної України немає справедливої і безпечної Європи, “Простіше кажучи, немає Європи без України”, – заявив Туск.

Поради українським політикам

Наприкінці Дональд Туск звернувся з важливими порадами до нашої влади. Він закликав не вдаватися до надмірного протистояння на майбутніх президентських і парламентських виборах, адже це може стати подарунком для опонентів України в Європі. Також, він наголошував українцям будувати чесну державу та боротися з корупцією.

  1. Не завдайте один одному надмірної шкоди на найближчих виборах. Ваша історія та історія мого народу стверджує, що внутрішні конфлікти в наших двох країнах є найбільшим прорахунком для тієї третьої сторони. Також пам’ятайте, що ваші опоненти в Європі чекають на будь-який привід, аби зіпсувати нинішню солідарність між Брюсселем та Києвом.
     
  2. Вдумливо оминіть спокуси радикального націоналізму та популізму, як ви це робите досі. Основи об’єднаної Європи – це примирення замість реваншизму, солідарність замість егоїзму, історична правда замість пропаганди. Небезпечні спокуси радикального популізму народжуються з комплексів і слабкості, а українці мають всі права і підстави почуватися нині гордими і сильними.
     
  3. Не наслідуйте тих сусідів і європейських політиків, які хочуть усіх переконати, що демократія, заснована на свободі, правах людини, повазі до меншин, свободі думки і слова – це пережиток минулого і застаріла модель держави, а зараз настає час авторитарної демократії. В інтересах наших громадян і Європи в цілому маємо захищати фундаментальні цінності. Саме це за це померли герої Революції гідності.
  4. Будуйте разом доброчесну державу. Не буду тут читати лекції про корупцію. Ви всі недавно показали, що готові боротися з нею. Лише прошу всіх повірити, що чесність і прозорість влади потрібні не тому, що це вимога Євросоюзу, а тому, що цього потребують ваші громадяни. Не припиняйте позитивних змін, навіть якщо вони болючі для когось.
  5. Повірте у молодь. Декілька днів тому я приймав у Брюсселі групу студентів, серед яких були українці. Вони попросили сказати вам, що їхнє покоління вже готове взяти на себе спів відповідальність за майбутнє України. Власне, вони і є цим майбутнім. П’ять років тому молоді українці склали іспит, деякі сплатили найвищу ціну. Якщо вони вірять у себе і сьогодні, ви теж можете повірити в них.

“Хай живе пам’ять про героїв вашої історії. Хай живе солідарна та об’єднана Європа. Хай живе незалежна і соборна Україна”, – резюмував Туск.

politica.com.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO