Анти-Супрун: дезінформаційна війна проти очільника МОЗу

Анти-Супрун: дезінформаційна війна проти очільника МОЗу

Загрузка...

Фейки про вакцинацію

Олександр Вілкул – нардеп від Опоблоку, не раз відзначався своїми виступами із системною дезінформацією. Це вже скидається на довго триваючу операцією, зокрема по дискредитації в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун.

Цього разу, в ефірі на телеканалі NewsOne  колишній регіонал вирішив, ну дуже, серйозно нагнати страху на українців.

Але, офіційні дані – річ вперта. І вони свідчать – про інше.

Отож, стосовно вакцинації.

В офіційних даних ВООЗ йдеться не про загальну картину вакцинованого населення країни, і не про дітей усіх вікових категорій.  У даному дослідженні подаються цифри виключно про вакцинування грудних дітей.

Окрім цього, інформація про самий низький рівень – неправдива – адже ВООЗ віднесла Україну  в десятку країн з найгіршим охопленням вакцинування .

У доповіді ВОЗ, зокрема йдеться:

“По оценкам, в 2015 г. в глобальных масштабах 19,4 миллиона детей грудного возраста не были охвачены такими услугами регулярной иммунизации, как вакцина КДС3. Более 60% этих детей живут в 10 странах: Анголе, Демократической Республике Конго, Индии, Индонезии, Ираке, Нигерии, Пакистане, Украине, Филиппинах и Эфиопии”.

Стосовно другого меседжу політика – що захворювань на ботулізм і столбняк (правець) не має більше ніде у світі – це просто смішна заява.

Ось –  офіційні дані структури яка займається дослідженням даного захворювання –  Centers for Disease Control and Prevention.

Тут, зокрема, йдеться про таке:

“… в США, по данным Центров по контролю и предотвращению заболеваний (CDC), только с 1996 по 2008 год были зафиксированы 116 вспышек пищевого ботулизма”.

А ось – статистика захворювання на ботулізм у останні роки тільки у США:

161 випадок – у 2014 році;

199 випадків – у 2015 році;

205 випадків – у 2016 році.

У Росії – також б’ють на сполох. Згідно даних Роспотребнадзора (Федеральної служби з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини):

“В Российской Федерации с 2007 года ежегодно регистрируется около 200 случаев заболевания ботулизмом, с числом пострадавших до 300 человек в год. При этом наблюдается увеличение летальных случаев, так, если в 2007 году их произошло 15, то в 2010 году – 26. В 2011 году по оперативным данным зарегистрирован 91 случай ботулизма в 16 субъектах РФ, пострадало 160 человек, 4 из них погибли.

Захворювання правець – також поширюється у цілому світ. У доповіді ВООЗ вказується:

“Столбняк матерей и новорожденных остается проблемой общественного здравоохранения в 19 странах, преимущественно в Африке и Азии”.

Напевне, Олександру Вілкулу варто було б почитати офіційні дані та статистику – на яку він начебто, посилається. Однак, з огляду на неодноразову дезінформаційну практику бувшого регіонала, це йому не допоможе.

Новий фейк

“Увага! Попередьте усіх! В жодному разі не коліть це дітям! Просимо поширити!”

Матеріал під таким заголовком активно почали публікувати сумнівні інтернет-ресурси. Зокрема, golos.biz.uawillbeua.comlisovasotnya.info11minut.kiev.ua.

Ці cтатті  – це продовження кампанія проти вакцинації. Їх мета – аби викликати страх у батьків дітей, змусити їх відмовитися від щеплень.

І звісно, такими матеріалами досягається збільшення негативного відношення до в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, із якою впродовж кількох років “воюють” не лише фейк-інтернет сайти та поширювачі “зради” в соцмережах, а й офіційні проросійські та російські ЗМІ.

Згаданий матеріал, напевне для більшого ефекту – проілюстрований шприцом із ампулою, а заголовок розрахований на викликання потрібного ефекту – “В жодному разі не коліть це дітям”.

Далі – лід статті. І знову нагнітання – “В Україні заборонили вакцину «Пентаксим» через порушення вимог законодавства. Зазначається, що під заборону Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками потрапив лікарський засіб виробництва «Санофі Пастер С.А.»”

І лише після цього йде роз’яснення, що насправді вакцина заборонена через маркування упакування російською мовою.

Тобто, заголовок матеріалів, а також початок статей спрямований на те, що далі читачі не продовжуватимуть переглядати текст – “в жодному разі не коліть, передайте іншим, увага, заборонили через порушення законодавства” – все це спрямовано на виклик емоцій страху, та бажання захистити дітей.

Насправді, в МОЗ та Держлікслужбі не встановлено жодних небезпек, які може нести дана вакцина для здоров’я дітей, а заборонена вона – виключно через маркування російською мовою.

У розпорядженні Держлікслужби № 7610-1.1/4.0/17-18 від 30.08.2018 року, підписаному Головним  державним інспектором України з контролю якості лікарських засобів Наталією Гудзь йдеться

“У зв’язку з надходженням інформації… щодо факту виявлення в обігу на території України лікарського засобу Пентаксим… з маркуванням на іноземній мові (російській)… Забороняю реалізацію, зберігання та застосування лікарського засобу Пентаксим… з маркуванням на іноземній мові (російській)”.

До слова, 19 вересня 2018 року, Н.Гудзь, розпорядженням КМУ було відсторонено від виконання повноважень.

Як повідомляло МОЗ, “таке рішення Кабмін ухвалив… за фактами необґрунтованого запровадження заборони на різні вакцини впродовж останнього року”.

Про сплановану антивакцинаційну кампанію неодноразово повідомляла й сама в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Зокрема, 25 серпня, на своїй сторінці у Фейсбуці, вона написала:

“Днями американські вчені опублікували дослідження, яке стало ще одним яскравим прикладом гібридної війни Росії та її наслідків для всього світу. У Twitter російські боти та тролі кілька років поспіль поширювали брехню про вакцини та роздмухували антивакцинаторські настрої у суспільстві.

Дослідники проаналізували тисячі твітів, опублікованих між 2014 та 2017 роками. Велика кількість з тих, де йшлося про вакцинацію, була написана з фейкових російських акаунтів (https://goo.gl/wYYaqp).

Це були твіти з нісенітницями про вакцинацію, як те, що вони викликають аутизм чи вбивають людей”, – зазначила Уляна Супрун.

Фейки про медреформу, голодуючих та вимираючих

Очільниця МОЗу – активний користувач Фейсбуку, і частенько полюбляє писати на своїй сторінці різноманітні поради та консультації. Не дивно – що така її діяльність, завше була під пильним оком дезінформаторів.

Один із “свіжих” фейків – про інтимне життя підлітків. Так-так – публікації, які згодом активно підхопили у соцмережах саме “про це”. Начебто, Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук “предложила украинским детям начинать заниматься сексом с 11 лет, Поскольку секс “развивает реакцию и позитивно влияет на работу мозга”.

Розповсюджувачами такої сенсації стали російські Mediarepost, Obiterdictum,  сайт сепаратистів “Новости Луганска” – luga1news.ru.

Звісно, публікацію почали масово розганяти у фейсбуці, уже навіть додаючи до неї “начебто” скріншот допису.

Але, інформація виявилася неправдивою – її заперечила сама Уляна Супрун, розмістивши спростування на своїй офіційній сторінці у соцмережі .

Однак, не зважаючи на це, у соцмережах продовжують і на сьогодні активно поширювати цю новину.

Медреформа в Україні

Це взагалі “золоте дно” для російських інтернет-ресурсів. Нещодавно, відзначилися два із них – опублікувавши матеріал під назвою “Медицинская реформа по-украински. Без денег и надежды”. Це ресурси ukraina.ru  та times.com.ua .

Пропогандисти використали у публікації різноманітні методи – від маніпулювання даними і аж до викривлення фактів.

Основним дезінформаційним меседжем цієї публікації є наступне твердження:

“Бесплатные медицинские услуги будут строго ограничены: экстренная помощь с парамедиком вместо врача, обезболивание перед смертью, бесплатные роды и лечение детей до 16 лет. Это то, что будет оплачивать государство. За все остальное придется заплатить из собственного кармана.”

Тобто у публікації наполягають, що із 2022 року – це буде вичерпним переліком безоплатних послуг.

Дане твердження – повністю фейкове, і власне на ньому базується основний акцент у публікаціях – медицина стане платною.

Насправді – жодними законодавчими актами, законами, нормативними актами такого не передбачено.

Навпаки – у  Законі України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», чітко передбачено державний гарантований пакет медичних послуг.

Так, у статті 4 Закону – перелічено безкоштовні медичні послуги:

1) екстреної медичної допомоги;

2) первинної медичної допомоги;

3) вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;

4) третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

5) паліативної медичної допомоги;

6) медичної реабілітації.

7) медичної допомоги дітям до 16 років;

8) медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Також – згідно стаття 6 Закону, пацієнти мають право на отримання необхідних їм лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на реалізацію програми медичних гарантій, у надавачів медичних послуг.

Так, в Україні діє програма Доступні ліки, за якою громадяни можуть отримати безкоштовно – 59 препаратів, а понад 200 – за часткову оплату

Тому твердження у публікації російських інтернет-ресурсів, – “экстренная помощь с парамедиком вместо врача, обезболивание перед смертью, бесплатные роды и лечение детей до 16 лет. Это то, что будет оплачивать государство. За все остальное придется заплатить из собственного кармана”  – є відвертою дезінформаційною кампанією проти медреформи в Україні.

– “Фейкові “новини”, що стосуються стану охорони здоров”я в Україні, медичної реформи та діяльності на посаді очільниці МОЗ України Уляни Супрун,створюються і поширюються одночасно в Україні та з Росії, – каже Валентина Самар, головний редактор ІА “Центр журналістських розслідувань”.

– У першому випадку метою є протидія реформі та впровадженню прозорих процедур на фармаринку, в держзакупівлях, управлінні державними установами та інститутами. Цією внутрішньою “війною” вдало користуються російські спецпропагандисти і “фабрики тролів”, які поглиблюють конфліктогенність цього протистояння та конкуренції для розколу у суспільстві, залякують українців страшними наслідками медреформи та підтримують панічні настрої. Отже, інформаційні операції росіян посилюються за рахунок українських чвар та брудних методів боротьби з боку противників реформ”, – підсумовує Валентина Самар.

Маніпуляція із даними ВООЗ

Фейкові матеріали, у яких використовують дані поважних всесвітніх організацій – вкрай популярні. Прийом – подання частково правдивих реальних цифр та фактів, частково – їх перекручення, частково – невірне трактування, і частково – подання повністю неправдивих даних. Але, це все підкріплюється посиланнями на ту частину інформації міжнародних організацій, яка є достовірною, і таким чином у читачів викликається ефект довіри до матеріалу загалом.

Усі ці прийоми було використано у черговому фейковому вкиді: “Украина вошла в пятерку самых Вымирающих стран на Планете. С коэффициентом Смертности 14,4 смертей на тысячу Населения. А по уровню Продолжительности жизни Наше Государство с показателем 71 год заняла 111-е место из 190. И это худший Результат из всех Европейских стран.”

Окрім того, такий рівень смертності населення, та середній рівень життя населення прив’язується до діяльності на своїй посаді в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Матеріали поширили, зокрема, ресурси  merezha.co,  comment.net.ua, golos.biz.ua.

Однак усі ці чотири складові публікацій є неправдивими, перекручуванням фактів та свідомою дезінформацією.

Пункт 1 і 4:

За даними цієї ж  статистики – у 2013 році Україна була на 2 місці за коефіцієнтом смертності.

У 2014 і 2015 роках – також на 2-ому місці.

Отже, за час керівництва міністерством Уляною Супрун, коефіцієнт смертності в Україні – покращився і  піднявся на три позиції, у порівнянні із попередніми чотирьома роками.

Пункт 2 і 4 –

У фейкових матеріалах посилаються на дослідження Центрального розвідувального управління. Але у ньому, насправді, розглядається не рівень тривалості життя  (як вказано у публікаціях) – а очікуваний (прогнозований) рівень життя.

Також у дослідженні – проаналізовано 224 країни – а не як вказано у статтях 190.

Окрім того, очікуваний (прогнозований) рівень життя вказано 72.1 роки – а у публікаціях вказано про 71 рік.

Також, за даними досліджень, у 2009 році очікуваний (прогнозований) рівень життя в Україні було зафіксовано – на позначці 68.25 років.

Отже, за останні роки – і зокрема, за час діяльності на посаді Уляни Супрун,  цей показник в Україні покращився.

За даними інших досліджень – (Life Expectancy Index) – У 2010 -2015 роках – очікуваний (прогнозований) рівень життя в Україні було зафіксовано на позначці 70.76 років , а уже в 2015 році – на позначці – 71.3 роки, у 2016 – 71.8 роки.

Тобто і за даним цього дослідження –  цей показник в Україні – збільшується щороку.

Окрім того, за даними  Інституту оцінки показників здоров’я, що при Вашингтонському університеті , середня тривалість життя у жінок в Україні з 1990 року по 2016 рік зросла з 74,6 до 77 років, а у чоловіків – з 65,2 до 67 років.

Отже, як бачимо, є позитивна динаміка.

Окрім того, згідно даних і досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я, коефіцієнт смертності і очікуваний (прогнозований) рівень життя залежить не тільки від якісних медичних послуг, а й від рівня доходу населення, здорового і збалансованого харчування, скорочення вживання тютюну, алкоголю, наркотиків, зайняття спортом, від стану навколишнього середовища (забруднення навколишнього середовища), рівня смертності у ДТП.

Тому ототожнювати коефіцієнт смертності і очікуваний (прогнозований) рівень життя виключно із діяльність Міністерства охорони здоров’я України – є неправильним.

Пункт 3:

Нижче від України у дослідженні ЦРУ – Молдова і Росія – але у публікаціях вказано, що в Україні – найгірший показник серед усіх європейських країн.

Голод?

Ряд інтернет ресурсів (04141.com.ua,  lisovasotnya.info та інші) почали активно розганяти матеріал, під назвою “ООН внесла Україну до списку країн, що голодують!!!”

Це неправдива інформація.  У звіті ООН мова йде не про Україну  в цілому.

Тут йдеться виключно про непідконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей, і також вказується, що люди які там мешкають недоотримують харчів та ліків.

Ольга Юркова, співзасновниця проекту StopFake.org., не один рік працює у сфері боротьби з дезінформацією:

–  Російська пропаганда активно просуває меседж про те, що українська влада не дбає про народ, погрузла у корупції, а реформи або неефективні, або погіршують ситуацію. Моніторинги показують, що до поширення такої інформації задіюють усі можливі канали, – пояснює Ольга Юркова.  – Через цю скоординованість у аудиторії складається враження, ніби це правда. Критичність зменшується – “адже не можуть усі обманювати”. Такі кампанії розраховують на різні цільові аудиторії: людей різного віку, статі, рівня забезпеченості та залученості у політичні процеси. Найактивніша атака іде на ті реформи, у яких є певні зрушення: медичну, освітню, реформу децентралізації тощо.

Тарас Зозулінський, Бюро журналістських розслідувань “Детективи”

politica.com.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO