Осіннє загострення: Донбас в очікуванні неминучого

Осіннє загострення: Донбас в очікуванні неминучого

Загрузка...

Навіть якщо Росія планує затишшя на фронті у вересні, це не означає що ні у кого серед орків на фронті або серед московських кураторів не станеться осіннього загострення.

Які б не були інтереси України на Донбасі, ми сьогодні усвідомлюємо, що ситуація на фронті залежить від двох головних чинників: а) міжнародна ситуація; б) окупаційна політика.

І якщо говорити про останній, то відсутність будь-яких економічних чи соціальних перспектив, та подолання ефекту звикання до війни у населення вимагатимуть від сєпарів час від час загострювати ситуацію. Щоб не хотілось в Україну. Але – це стосується середньострокової перспективи.

У короткостроковій – у вересні – військові загострення малоймовірні. Навіть не виключена певне затихання конфлікту. Не тому, що Росія видихнулася, а тому, що затишшя їй на руку. По-перше, до 15 вересня ЄС має прийняти рішення про продовження санкцій щодо Росії за її агресію на Сході України. Прийняти швидше за все приймуть. Але в умовах затишшя, особливо коли масово працює російська пропаганда та проросійські політики, ухвалити рішення для ЄС буде складніше. По-друге, 27 вересня у Європарламенті мають відбутись слухання “Про відродження неофашизму в Україні” (27 вересня). Буде дуже дивно, якщо до цього часу активуються військові дії і ті хто буде на слуханнях не зрозуміє з якого боку лінії зіткнення фашисту. Тому – не виключено, що буде пряма вказівка “республікам” бути тихше на фронті.

Чи не єдиним чинником, що може призвести до короткострокових загострень на Донбасі – це обіцяне Порошенком винесення на сесію Генеральної асамблеї ООН питання про запровадження миротворчого контингенту. На цю ініціативу Росія може не зважати, тому що їй нічого не варто її заблокувати на Раді Безпеки. Але для вірності вона може “постріляти” день-два. Повернення війни у гарячу фазу знижує перспективи введення миротворців.

Але затишшя на фронті не говорить про затишшя в “республіках”. З огляду на заборону стріляти по “украм”, ватажкам нічого не лишається як кошмарити населення терактами Тому, ризики для окупованого Донбасу зростають прямопропорційно затишшю на фронті. Особливо – йдеться про 5 вересня (річниця перших “мінських угод”) та 8 вересня – святкування річниця визволення Донбасу від нацистських загарбників. У найбільшій зоні ризиків – Саур-Могила, де планують основні заходи, у тому числі й відкриття часовні УПЦ МП.

Та навіть якщо Росія планує затишшя на фронті у вересні, це не означає що ні у кого серед орків на фронті не станеться осіннього загострення. І не виключено, що осіннє загострення може відбутись і серед московських кураторів, які хоч і слухаються вказівок “зверху”, але традиційно – полюбляють підставляти одне одного.

Богдан Петренко

ПАТРІОТИ


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO