4 країни відхилили запрошення Путіна приїхати на парад 9 травня

4 країни відхилили запрошення Путіна приїхати на парад 9 травня

Загрузка...

Низка європейських країн досі не повідомили про своє рішення щодо можливої поїздки до Москви.

Естонія, Латвія, Литва і Польща вирішили бойкотувати заходи, присвячені закінченню Другої світової війни, заплановані на 9 травня у Москві. Про це повідомляє видання Euobserver.

Згідно з повідомленням, Греція, Угорщина і Словаччина також були запрошені, однак досі лідери цих країн не оприлюднили своїх намірів щодо поїздки.

Наразі єдиним західним лідером, який підтвердив участь в урочистостях є президент Чехії Мілош Земан.

Президент США Барак Обама від поїздки до Москви відмовився.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель запрошення Путіна на парад відхилила, однак прибуде до Москви 10 травня, і спільно з Путіним покладе квіти до могили Невідомого Солдата.

“Це абсолютно правильне рішення”, – зазначив дипломат однієї з країн Балтії в ЄС.

“Особливо, якщо врахувати, що деякі з солдатів, які 9 травня будуть присутні на військовому параді в Москві, швидше за все, брали участь у кампаніях Росії в Криму і в східній Україні”, – додав він.

Крім того, джерела в дипколах стверджують, що відмова Німеччини від участі в урочистостях полегшить ситуацію для інших лідерів ЄС — вони також зможуть відхилити запрошення Путіна.

Французький лідер, Франсуа Олланд також не приїде — його прес-служба пояснила це необхідністю взяти участь в нараді з питань зміни клімату на Карибському острові Мартініка.