Кількість жертв Голодомору в Україні досі невідома –історик

Кількість жертв Голодомору в Україні досі невідома –історик

Загрузка...

Український історик Олександр Іщук розповів, що про Голодомор 1932-1933 років в Україні збереглося багато документів, але точну кількість жертв ще не порахували

Завідувач відділу історії України ХХ ст. Національного музею історії України Олександр Іщук розповів, що про Голодомор 1932-1933 років в Україні збереглося багато документів, але різні установи називають різні цифри про кількість жертв Голодомору.

Про це він розповів в ефірі Громадського радіо 25 листопада.

«Багато збереглося інформації в документах спецслужб. Раніше ці документи не були доступні нікому. Лише за Віктора  Ющенка розпочався поступовий етап їх розсекречення. У справах таємного діловодства є інформація про настрої населення. Чекісти записували правдиву інформацію про те, що селяни не підтримували створення колгоспів і протестували. До початку голодомору було дуже багато збройних повстань. Під час розпаду СРСР відбувалися чистки в архівах. Чимало матеріалів, які вказували на злочини проти українців того часу, було спалено», — розповів він.

За словами історика, документів сьогодні достатньо, аби зрозуміти, що відбувалося в той час, однак є багато суперечок з приводу кількості жертв Голодомору.

«Інститут демографії називає одну цифру, а музей «Меморіал жертв Голодомору» іншу.  Для інших країн теж незрозуміло, чому українці не можуть розібратися з цим питанням. Не всі матеріали про кількість жертв збереглися. Тому ми знову повертаємося до того, що документів, які б повністю відобразили картину голодомору немає, і за кордоном іноді на це дивляться з підозрою», — додав Іщук.

25 листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодоморів в Україні.

Нагадаємо, що в ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-19231932-1933 і 1946-1947 років.

Найстрашнішим був Голодомор 1932-1933 років.

Політика, яку здійснював тоталітарний комуністичний режим – примусова колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі, і як наслідок терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців.

В листопаді 2006 Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

В  грудні 2016 року парламент України закликав й інші держави визнати Голодомор геноцидом українського народу. Наразі  24 країни вважають Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO