Битва за надра: кому дістанеться крісло керівника Держгеонадр

Битва за надра: кому дістанеться крісло керівника Держгеонадр

Загрузка...

Суперечки за крісло керівника Держгеонадр перейшли у стадію війни “громадських активістів”.

Спроба призначити очільника Державній службі геології та надр вчергове провалилась. Кабмін втретє призначає керівником Олега Кирилюка, але громадські активісти блокують призначення через позови до суду. Сам Кирилюк силою захопив Держгеонадра за кілька днів до офіційного оприлюднення свого призначення. Про замінування Держгеонадр і “особистих громадських діячів” кандидатів на керівництво в репортажі Мар’яни Мотрунич “Битва за надра” для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Третій рік служба геології та надр України не має постійного керівника. Лише тимчасово виконуючий обов”язки – Микола Бояркін. Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак називає таку ситуацію неприйнятною: «Упродовж року чи навіть більше, від коли працює уряд і я на посаді міністра, я не маю людей, які очолюють цю службу, вона перебуває в автономному польоті, це є неприйнятно».

В листопаді 2016 року НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення т.в.о. голови Держгеонадр Миколи Бояркіна. Предметом розгляду детективів є майно (авто, квартира на 110 кв.м. та 2 паркомісця в ЖК “Кристал Парк” ) придбане родиною Бояркіна, вартість якого більша за офіційний дохід Бояркіна та його дружини за останні 10 років. Його період керування Держгеонадрами як з’ясувала програма “Схеми” відзначився сумнівними аукціонами по видачі ліцензій на користування надрами.

Півроку тому у Держгеонадр почали заповнювати керівні посади постійними працівниками. Першими стали крісла заступників голови служби. Восени 2016 року представники президента, кабміну та громадськості зібрались, щоб провести відкритий конкурс на ці посади.

Перемогли: Олег Кирилюк – заступник голови, Микола Фощій – перший заступник голови. Однак вони так і не зайняли свої посади через оскарження в суді результатів конкурсу. Захисник Олега Кирилюка Володимир Павленко називає ці позови маніпуляцією: «Видно, що позови подаються одні й ті самі, вони подаються в різних містах від різних фізичних осіб. Втім,  видно, що всі ті позови писалися однією людиною. Крім того, ці позови є необґрунтованими і незаконними, тому що комісія в адміністративному суді може оскаржуватися рішення державного органу, а комісія не є державним органом, це є дорадчий орган».

Через судову тяганину посади залишились незаповненими, а кандидати спробували свої сили в наступному змаганні – на конкурсі на керівника служби. Конкурс мав відбутися 16 травня, о 10 ранку того дня на конкурсі голів райдержадміністрацій кворум був, о 13.00 – вже ні. У членів комісії з’явились – невідкладні справи.

У Кабміні чекати на фінал конкурсу не стали, і вже 18 травня призначили Кирилюка виконуючим обов’язки керівником відомства, замість Миколи Бояркіна. Як і раніше, рішення миттєво оскаржила в судах ГО “Геологія України”, створена влітку 2015 року. А самі представники встановили намети під офісом Держгеонадр та конкурсної комісії.

23 травня вчергове відбувся конкурс на посаду постійного голови Держгеонадр, однак комісія не обрала переможця. Наступного дня Кабмін вчергове призначив в.о. директора Олега Кирилюка.

Сам документ офіційно опубліковали лише 29 травня, проте вже 25 травня Кирилюк захопив будівлю Держгеонадр за допомогою “громадських активістів”. Зранку прес-служба структури повідомила про захоплення будівлі невідомими. Потім про злам кабінетів і сейфів. Потім про замінування і евакуацію. Зрештою виявилось, що Кирилюк у супроводі групи підтримки потрапив до будівлі через чорний хід о 7 ранку і вес час знаходився в офісі.

Єдиним, кого впустили до будівлі попри “замінування”, виявився Олег Попов, який представився як “особистий громадський діяч”. Попов – житомирський юрист і відзначився кількома забудовними скандалами в той час, коли Кирилюк очолював Держбудінспекцію Житомирської області.

В групі підтримки Кирилюка і нардеп від БПП – Борислав Розенблат, автор депутатських звернень про порушення опонента Кирилюка – Бояркіна. Нелюбов до Бояркіна – єдине, що пов’язує нардепа із надрами. Спеціалізація Розенблата – будівництво. У Житомирі. Пік будівництва – період керування Кирилюка у житомирській будівельній інспекції. Окрім того і Розенблат і Кирилюк – екс-регіонали. До групи підтримки Кирилюка зараховують і бізнес-партнера Борислава Розенблата – віце-прем’єра та житомирянина Геннадія Зубко.


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO