В акваторії порту «Южний» може бути українська «Атлантида»

В акваторії порту «Южний» може бути українська «Атлантида»

Загрузка...

Нещодавно в Інтернеті доволі часто почали з’являтись повідомлення щодо обговорення ситуації навколо порту «Южний», а саме щодо фактів розкрадання державних коштів на мільйони доларів США під час проведення днопоглиблювальних робіт на підходах до вказаного порту.

Так ще в 90 роках російським олігархом Федоричевим засновано на березі Аджалицького лиману Одеської області групу компаній «Трансінвестсервіс» (ТІС). Фактично група компаній «ТІС» – це приватний морський порт, який спеціалізується на обробці російських вантажів. З середини 2000-х підприємством керують громадяни Кутаталадзе, Ставніцер, Гребеніков.

При цьому останні дійсно провели велику роботу з розвитку бізнесу Федоичева в Україні і на даний час інфраструктурні потужності ТІС являються одними із найбільших в державі серед портових операторів.Наприкінці 2016 року навколо «ТІС» розгорнулись одразу декілька скандалів, пов’язаних насамперед із започаткуванням вказаною бізнес-групою державно-приватного партнерства.

Спочатку НАБУ та Антимонопольний комітет України відмінили тендер на суму близько 1 млрд. грн.,  який Адміністрація морських портів України організувала для забезпечення державного фінансування днопоглиблювальних робіт в районі причалу № 25 порту «Южний», на якому «ТІС» в особі ТОВ «М.В. Карго» має наміри розмістити новий зерновий термінал. Тоді, керівництво НАБУ повідомило про викриття змови бельгійської днопоглиблювальної компанії «Ян де Нул» з нардепом Фаєрмарком О.С. з «Народного фронту» щодо розкрадання державних коштів, призначених для вказаного днопоглиблення.

Читайте також: В Одесі під виглядом патріотів члени організації “Україна це ми” вирішували господарський спор в камуфляжі зі зброєю

Потім, СБУ провело на терміналах «ТІС» низку обшуків у зв’язку з розслідуванням обставин надання компаніям ТОВ «ТІС Руда» і ТОВ «ТІС Контейнерний термінал» права на отримання коштів від корабельного збору (до 1 млн. дол. США на місяць).

Як стало відомо на даний час Адміністрація морських портів України знову проведено конкурс з визначення виконавця для ТОВ «М.В. Карго» днопоглиблювальних робіт біля причалу № 25 порту «Южний» на суму понад 1 мільярд гривень. За результатами конкурсу з використанням «Прозоро» переможцем визначено вже китайську компанію «China Harbour Engineering company Ltd.». При цьому, замовником вказаних днопоглиблювальних робіт визначено Адміністрацію морських портів України у зв’язку з тим, що воно збирає кошти від корабельного збору.

Таким чином, всі вищевказані ситуації (заблокований тендер з ТОВ «Ян де нул Україна», сумнівні зміни до наказу «Про портові збори», за яким ТОВ «ТІС Руда» і ТОВ «ТІС Контейнерний термінал» збирають вказаний збір, та днопоглиблення «China Harbour Engineering company Ltd.» для ТОВ «М.В. Карго») так чи інакше пов’язані з використанням коштів від корабельного збору.Корабельний збір збирається з кожного іноземного судна, яке прямує в Україну. Сума вказаних коштів сягає 120 мільйонів доларів на рік. Такий «шмат пірога» не міг залишитись поза увагою українських політиків з «Народного фронту», яким сього за квотами відведено Міністерство інфраструктури України.

У зв’язку з тим, що корабельні збори можна витрачати тільки на днопоглиблення акваторій портів, в системі Мінінфраструктури розробили нову форму державно-приватного партнерства, яка полягає у витрачанні державою мільярдів на днопоглиблювальні роботи. Формально це назвали створенням операційних акваторій причалів – тобто місць біля причалів, для безпечного підходу, відходу та маневрування суден біля них.

Слід нагадати, що за розкрадання державних коштів при виконанні контрактів саме по днопоглиблювальним роботам слідчі державної безпеки оголосили про підозру діючому керівнику Адміністрації морських портів України Амеліну А.М. та відсторонили його від займаної посади на час досудового слідства.Вочевидь днопоглиблення – це дуже «зручний» вид будівництва, оскільки фактично роботи проводяться під водою та на відставні від берега. Тому перевірити обсяги та результати виконаних робіт фактично неможливо.

Проте, зі змісту матеріалів, що стали підставою для підписання Розпорядження КМУ від 8 вересня 2016 р. № 657-р, яким затверджено обґрунтування інвестицій у днопоглиблення порту «Южний», вбачається, що у результаті днопоглиблювальних робіт під водою виникають нові гідротехнічні споруди – операційні акваторії причалів. Перевірити це вочевидь також не є можливим. Виходячи з тих мільярдів, які з 2012 року потрачено в акваторії порту «Южний» на капітальне будівництво різних підводних споруд, можна лише уявити, що там вже ціле місто – така собі українська «Атлантида».

Читайте также: Карпатські ліси: 32 роки варварства

Нам вдалось отримати акт огляду однієї з таких споруд капітального будівництва фахівцями ДП «Класифікаційне товариство Регістр судноплавства України», які здійснюють щорічний технічний огляд всіх гідроспоруд в Україні. З документа видно, що фактично споруда складається з морського дна Аджалицького лиману і морської води того ж лиману.Тобто, держава вже 5 років інвестує в Аджалицький лиман мільярди коштів від корабельного збору, а у результаті отримали той самий лиман, з тією самою водою і морським дном.

При цьому, статистика суднозаходів та вантажопотоку в порту «Южний» за 2015-2016 роки свідчить, що Державне підприємство «Морський торговельний порт Южний», для якого розроблялись всі проекти днопоглиблення, тенденційно втрачає свої конкурентні переваги на користь групи компаній «ТІС», які на теперішній час стали лідером в Україні за вказаними показниками.

Укладання чергової угоди про будівництво української «Атлантиди» заплановано на 18 травня 2017 року за участі Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна. 12 травня 2017 року Міністр Омелян В.В. анонсував аналогічне масштабне будівництво в порту «Чорноморськ».

Руслан Якушев


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO