Олег Бахматюк і його афери від А до Я

Олег Бахматюк і його афери від А до Я

Загрузка...

Про те, хто такий Олег Бахматюк в Україні знає кожен. Безпринципний аферист, який зумів обдурити не тільки своїх вкладників, але і Нацбанк. По суті, саме Бахматюк — останній з могікан старих схем при новій владі… Сьогодні ми розповімо про те, як О. Бахматюк зумів вийти сухим із каламутної води численних скандалів.

Збори підконтрольних Олегу Бахматюку кредиторів вирішило змінити керівника підприємства-банкрута з майже 500 млн грн боргами.

21 грудня, кредитори ПАТ «Браїловське», що належить Олегу Бахматюку, провели незаконні збори і прийняли рішення про зміну керівника підприємства Наталії Белінської, призначеної у 2015 році судом у межах справи про банкрутство з метою збереження майна боржника.

На сьогоднішній день заборгованість ПАТ «Браїловське» становить майже 500 млн. грн. Доведене до банкрутства підприємство продовжує знищуватися Олегом Бахматюком.

Призначення нового керівника підприємства-банкрута дозволить Олегу Бахматюку не тільки керувати процесом банкрутства, але і продовжити виведення активів з ПАТ «Браїловське». Це вже друга спроба бізнесмена змінити керівника підприємства Наталію Белінську і призначити свого директора.

Більшість кредиторів, які приймали рішення про відсторонення керівника «Браїлівського», представляють компанії, підконтрольні аграрноому бізнесменові. Причому, прийняття рішення відбувалося у відсутності керівника підприємства Наталії Белінської, яка перебувала на лікарняному.

Незаконним рішенням кредиторів стурбовані місцеві жителі — пайовики, які, дізнавшись про збори, прийшли під стіни адміністративної будівлі підприємства. Адже після зміни незалежного керівника «Браїлівського», призначеного судом, з ними не можуть розраховуватися за договорами оренди землі, яку вони раніше передали підприємству. А це близько 4 тис га, які не встигли переоформити на інші компанії скандально відомого аграрного бізнесмена.

Інші кредитори взагалі не змогли взяти участь у зборах. На момент його проведення в Господарському суді Вінницької області розглядаються вимоги ще одного ключового кредитора «Браїлівського», голос якого може суттєво вплинути на результати голосувань. Прийняття будь-яких рішень без участі всіх кредиторів — незаконно.

Нагадаємо, що у квітні 2015 року Господарський суд Вінницької області порушив справу про банкрутство у відношенні ПАТ «Браїловське», підконтрольного Олегу Бахматюку. На той момент заборгованість підприємства Бахматюка склала майже 500 млн. грн. Після чого бізнесмен намагався кілька разів змінити арбітражного керуючого Наталю Белінську, якій вдалося призупинити виведення активів на підконтрольні бізнесменові компанії ТОВ «Агро-МВ», ТОВ «Агротал», ПП «Агротал».

ПАТ «Браїловське» входить в аграрну групу компаній Олега Бахматюка, спеціалізується на вирощуванні зернових культур. Земельний банк ПАТ «Браїловське» становив близько 10 тис. га у Вінницькій області, але після виведення активів скоротився до 4 тис. га.

ПАТ «Браїловське» входить в структуру групи компаній «Укрлендфармінг», за яким бізнесмен намагається провести реструктуризацію заборгованості.

Один з найбільших олігархів не стримався і написав відкритий лист Порошенко Власник агрохолдингу «Ukrlandfarming» Олег Бахматюк, який він називає «найбільшим в Європі», вважає, що його компанію цілеспрямовано намагаються довести до банкрутства… глава НБУ Валерія Гонтарєва, пише газета «Експрес». Олег Бахматюк заявляє, що підрахунки Нацбанку по заборгованості акціонера «Ukrlandfarming» на суму понад 38 мільярдів гривень перед державою абсолютно не відповідають дійсності. Частина боргу стосується боргів двох афілійованих з компанією «Ukrlandfarming» банків — «Фінансова ініціатива» та «VAB банк», які були визнані Нацбанком неплатоспроможними.

За підрахунками самого Бахматюка, його заборгованість значно менше. Крім того, він переконаний, що дії НБУ привели до виникнення проблем у двох пов’язаних з ним банків. «Фінансову ініціативу» було виведено з ринку за надуманими причинами, — йдеться в листі. — Фактично дисконтував облігації внутрішньої державної позики на 2 мільярди гривень, НБУ спровокував невиправну «дірку» в балансі, яка не була обгрунтована ринковими умовами. За нашою інформацією, частина цих ОВДП була перепродана ІСU — інвестиційної компанії колишніх колег Гонтарєвої В. О. Можна з усією впевненістю сказати, що на введення тимчасової адміністрації фактично заробили партнери Гонтарєвої В. О.».

Олег Бахматюк також звинуватив главу НБУ і її партнерів в зароблянні на бакротствах компаній і спробі повторити щодо «Укрлендфармінгу» історію з агрокомпанією «Мрія» (вона в 2014 році не змогла розрахуватися з кредиторами і оголосила технічний дефолт). Лист Бахматюка, як можна зрозуміти, має одну з двох цілей. Або він не хоче розраховуватися з кредиторами і шукає цьому пояснення. Чи дійсно зрозумів, що, не отримавши в союзники Порошенко, змушений буде впасти перед Гонтарєвої. Що думають з приводу публічного конфлікту і висловлених претензій незалежні експерти? — У свій час на міжнародних ринках були взяті скажені гроші — мільярди доларів від кредиторів під компанії «Авангард» і «Ukrlandfarming Олега Бахматюка, — розповідає Сергій Фурса, банкір. — А в результаті — пшик. Те ж було зроблено з банками «Фінансова ініціатива» та «VAB банк», які брали гроші з ринку і віддавали компаніям Бахматюка, а потім збанкрутували, тому що кошти з цих банків були просто виведені власником. Якщо ви берете гроші у певних людей, не повертаєте, а кладете їх собі, то тим самим «кидаєте» вкладників. Власне, головна проблема в тому, що гроші в банки дали вкладники, і щоб виплатити їх цим людям, держава вклала свої кошти.

Тобто зараз Бахматюк має гроші державі. Коли він отримав рефінансування, то давав особисті зобов’язання Національного банку. Вони не були виконані і зараз НБУ намагається стягнути борг з Бахматюка, а він, обороняючись, пише листи. — Чи Могли дії Нацбанку спровокувати діру в 2 мільярди гривень в балансі банку «Фінансова ініціатива», про що стверджує пан Бахматюк? — Згідно з даними Нацбанку, загальний борг банку перед НБУ становить 7,7 мільярда гривень, — розповідає Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту ІК «Concorde Capital». — Це набагато більше, ніж номінальна вартість цінних паперів, які НБУ списав (приблизно 2 мільярди гривень). Тобто, ціна списаних облігацій не мала вирішального впливу на борг банку перед НБУ. — Так які реальні борги акціонера «Ukrlandfarming»? У Фонді гарантування вкладів фізосіб повідомили про намір пред’явити позов Олегу Бахматюку на суму 3,7 мільярда гривень для компенсації витрат, які держава зазнала за розрахунки з вкладниками банку «Фінансова ініціатива». — На мою думку, інформація про заборгованість двох банків Бахматюка перед державними структурами, яку він надав у відкритому листі (20,6 мільярда гривень) є більш коректною, ніж інформація, яку поширює НБУ (37,9 мільярда гривень), оскільки НБУ ввів в свою оцінку багато зайвого. Але це не зменшує проблему — цифра 20,6 мільярда виглядає не менш загрозливо, ніж 37,9 мільярда гривень. — Яка ситуація з «Ukrlandfarming»? С. Фурса: — Він потопає в боргах. Як-то він домовляється з кредиторами, тобто певна операційна діяльність проводиться, оскільки врожай був гарним. Однак у звітності, яку представляє компанія, що немає довіри, бо всі пам’ятають нереальну звітність компанії «Мрія».

Власне, «Ukrlandfarming», як на мене, багато в чому повторює шлях «Мрії». Крім того, був досвід з «Авангардом», який також був у власності Бахматюка та звітності якого (навіть аудованої) ніхто не довіряв. В результаті ми маємо потужну компанію з найбільшим земельним банком в Україні, яка прийняла дуже великі кошти на міжнародному ринку і не може їх повернути. Ці реструктуризують борги, але проблема в тому, що вони занадто великі, як для такої компанії. — Які перспективи? — Не дуже хороші.

Є варіант повторення того, що було з «Мрією» — вона зникла. Є варіант реструктуризації, коли кредитори стають власниками компанії. — Якою, на вашу думку, є мета відкритих звернень до Президента і прем’єра? А. Паращій: — Мета звернення Бахматюка, на мою думку, — привернути увагу до конфлікту і представити його, як персональний конфлікт між Гонтарєвої і Бахматюком. У свою чергу, це б дало можливість представити Бахматюка жертвою обставин і дати йому більше аргументів на очікуваних переговорах з кредиторами його агрохолдингу про необхідність серйозної реструктуризації боргів. Також, можливо, Бахматюк цим листом намагається підвищити вартість компанії «Укрлендфармінг», контрольний пакет якої, за його словами, він готує до продажу. Тобто, на його думку, при зміні акціонера компанії — тиск на неї зменшиться і вона буде коштувати набагато дорожче. С. Фурса: — Бахматюк хотів би, щоб йому і далі давали гроші і терпіли. Ідеальний варіант — якщо б списали борги і він би міг далі працювати. Чи вдасться втілити план? Це питання не логіки, а домовленостей. Домовиться чи хтось з Бахматюком, занесе він комусь засоби — сказати важко.

Олег Бахматюк: аграрний барон і «вбивця» банків

У 2000 році Олег Романович почав власний бізнес. Займався роздрібною торгівлею і нерухомістю, але нічого не вийшло. І через два роки подався в політику. Був обраний депутатом Івано-Франківської міської ради.
Проте в 2003 році Бахматюк повернувся в бізнес. Основним напрямком діяльності вибирав агробізнес і засновує фірму «Авангард». Компанія швидко стала одним з найбільших виробників яєць не тільки в Україні, але й у всій Європі.

Майже відразу «Авангард» потрапив в епіцентр скандалів. Зокрема, жителі населених пунктів, де розташовувалися птахофабрики, почали війну з підприємством. Причина – нестерпний сморід. За державним санітарним правилам, такі об’єкти повинні знаходитися на відстані не менше 1 км від населених пунктів. А у випадку з «Авангардом» житлові будинки розташовувалися майже за парканом птахофабрики, і рівень шкідливих викидів в рази перевищував норму.

Жителі селищ поблизу птахофабрики скаржилися, що підприємство виливає нечистоти прямо за городами селян, а тушки дохлих курей викидає в стічну яму, навіть не прикапуючи.

При цьому всі приписи про припинення роботи, які виносилися екологічними та природоохоронними службами, оскаржуються підприємством в суді і скасовувалися.

Маючи свій бізнес, Бахматюк не нехтував роботою і в держпідприємствах. У 2005 році пішов працювати в НАК «Нафтогаз України». Через рік його призначили заступником голови правління Олексія Івченка. Разом вони вирішили зайнятися благородною справою – газифікацією невеликих міст і сіл на Західній Україні. Проте газу селяни так і не дочекалися. А 410 мільйонів державних грошей осіли в чиїхось кишенях.

Крім цього, працюючи в газовій сфері, Бахматюк встиг стати власником кількох облгазів: «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Закарпатгаз», «Чернівцігаз» і «Волиньгаз». Однак після проведеної газифікації, щоб уникнути кримінального переслідування, він продав їх структурам Дмитра Фірташа.

Вбивця банків

Найгучніші скандали з участю Олега Бахматюка – банківські. За короткий проміжок часу йому вдалося «вбити» два великих банки – VAB «Фінансову ініціативу». В результаті ошукано понад 400 тисяч вкладників, а гроші з збанкрутілих установ благополучно розмили між компаніями самого Бахматюка.

Власником VAB банку аграрний магнат став в 2011 році. Щоб відібрати банк у засновника і власника Сергія Максимова, Бахматюк вдався до цікавою схемою. Він увійшов у змову з Петром Бароном, який був не тільки топ-менеджером і одним із власників цього банку, але і зятем Максимова. Так, через сім’ю, рада акціонерів і суди, банк поступово розхитували, щоб вилучити у засновника. Коли цього виявилося мало, Максимова відправили до Лук’янівського СІЗО.
Вкладників VAB банку заманювали вигідними депозитними ставками. Однак банк довго не протягнув. Навесні 2015 року Нацбанк визнав його проблемним і запустив процес ліквідації. Офіційно це пояснили тим, що акціонер недофінансував банк. Однак неофіційно говорили, що VAB банк збирав у населення гроші на депозити, а потім кредитами роздавав їх компаніям, які були пов’язані з власником і керівництвом банку, тобто з самим Бахматюком. Наприклад, компанія ТОВ «Стар-Майстер», що відноситься до його агрохолдингу «Ukrlandfarming», отримала 354 млн грн кредиту, а ВАТ «Залізничник» і ТОВ «Ледер Плюс ЛТД», що належали менеджерам Бахматюка, зайняли 938 млн грн і 438 млн грн відповідно.Загалом, втрати держави від закриття VAB банку становили до 12 млрд грн.

Схожа ситуація і з банком «Фінансова ініціатива», який аграрій створив ще в середині 2000-х років. Банк із задоволенням брав депозити фізичних осіб, а кредитував переважно компанії Бахматюка і його партнерів в аграрній сфері. Зокрема, тільки три компанії так чи інакше пов’язані з власником банку, ТОВ «ИнвестАгроГруп», ТОВ «ГАЗПОСТАЧ» і ТОВ «Мьясопродинвест», отримали сумарно 946 млн грн кредитів. До того ж у заставу під ці кредити було оформлено майно компанії того ж Бахматюка. Тобто, позичив своїм гроші і сам же за них поручився.

Загальний збиток, який Бахматюк завдав державі своєю діяльністю, становить до 22,8 млрд грн.

Однак VAB банком і «Фінансовою ініціативою» Бахматюк не обмежився. Від його діяльності постраждали і інші великі банки: «Юнікредит», «Райффайзен Банк Аваль», «Укрексімбанк», «Ощадбанк», «Сбербанк Росії» і Deutsche Bank. Всі вони також попалися на кредитні махінації олігарха. В цілому сума афер складає більше $500 млн. Що цікаво, з представниками українських банків Бахматюку вдавалося домовитися, використовуючи нові афери. Наприклад, «Юнікредит банку» і «Райффайзен Банку Аваль» під заставу передали неіснуючі запаси цукру.

А от іноземні установи на світову не пішли. Так, «Сбербанк Росії» наполіг на негайному поверненні всіх 200 млн заборгованості.

Міжнародний аферист

Скандалами з банками Олег Романович не обмежився. Він встиг засвітитися і в декількох міжнародних аферах.

Перша справа: будівництво фабрики з вирощування птиці ЗАТ «Чорнобаївська» в Херсонській області. Міжнародні інвестори фінансували будівництво 12 споруд для утримання птиці. За документами роботи повинні були здати ще в 2008 році. Але перевірка в 2011 році показала, що ніякі об’єкти не були побудовані, а гроші зникли.

Як виявилося, Бахматюк обдурив не тільки інвесторів, але й державау. Він примудрився отримати компенсацію відсотків за кредитами, які йому надали для придбання обладнання для фабрики, а це 137 млн грн.

Бахматюк працював за схемою: кредити ЗАТ «Чорнобаївська» виділялися банком «Фінансова ініціатива», а потім через рахунки компаній олігарха йшли на закупівлю сільськогосподарської техніки за завищеними цінами, після чого прямували в офшори.

У 2012 році розгорівся ще один скандал. Компанія Бахматюка «Авангард» отримала кредит під державні гарантії Німеччини на будівництво птахофабрик у Херсонській і Хмельницькій областях. Німецьких фермерів це обурило. Близько 1300 німецьких власників птахоферм підписали до свого уряду звернення. Вони звинувачували Бахматюка в тому, що, отримавши цей кредит, він будує птахофабрики без дотримання вимоги Євросоюзу. І, відповідно, на європейські кредити створює неконкурентні відносини для самих же європейців.

Але найгучніший скандал стався в Сполучених Штатах Америки. У 2011 році Бахматюк придбав там компанію «Omtron USA». Але прибуткову діяльність налагодити не зумів. Тому зупинив виробництво і подав позов про банкрутство. Цим він викликав гнів постачальників курячого м’яса з Північної Кароліни. Близько 130 фермерів подали в суд на «Omtron USA» за порушення умов контракту, за яким вони зобов’язалися протягом трьох років вирощувати курей для цієї компанії. Фермери вимагали компенсації збитків. А кілька сенаторів навіть ініціювали заборону на право в’їзду Бахматюка в США.

Біографія

Дата народження: 14 серпня 1974 року

Місце народження: Івано-Франківськ

Освіта:

1996 – Економіко-правовий інститут у Чернівцях

2005 – Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кар’єра:

1996-2002 – працював на фірмі «КГД» в Івано-Франківську

2001 – заснував «Прикарпаття фінансову корпорацію». Займалася оптовою торгівлею продуктами, алкоголем і нафтопродуктами

2002 – депутат Івано-Франківської міськради, член комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету

2003 – купив птахофабрику «Авангард» і створив однойменну компанію

2005 – радник голови НАК «Нафтогаз України»

2006-2007 – заступник голови НАК «Нафтогаз України»

2011 – заснував найбільший агрохолдинг України «UkrLandFarming»

infokava.com

Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO