Суд заборонив перевірку переселенців за місцем реєстрації

Суд заборонив перевірку переселенців за місцем реєстрації

Загрузка...

Внутрішньо переміщені особи більше не повинні проходити перевірки. Київський апеляційний адміністративний суд скасував відповідні нормативні акти Кабміну, повідомляють «Факти».

Як повідомляється, жоден орган влади більше не має права здійснювати відповідні перевірки переміщених осіб.

«З урахуванням вимог ч.2 ст.19 Конституції України це означає, що ні органи соціального захисту населення, ні інші органи влади, місцевого самоврядування, ні будь-які установи, організації, підприємства починаючи з 5 липня 2018 ркоу не мають права проводити перевірки переселенців», – прокоментував це рішення юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Євген Чекарьов.

В УГСПЛ визнали, що в червні 2016 року Кабмін ускладнив порядок отримання пенсій переселенцями. Нормативні акти унеможливили отримання як пенсій, так і матеріальної допомоги особами, які не пройшли перевірку. Суть перевірки полягала в тому, що представники органів соцзахисту повинні були прийти до переселенців додому і скласти акт про факт існування людини за місцем її реєстрації.

«Нормативні акти фактично зробили неможливим пересування переселенців, у тому числі перебування їх за кордоном, прикріпили їх до місця реєстрації. У підсумку багато хто з переселенців-пенсіонерів втратили пенсії, зароблені багаторічною працею, сплачуючи кошти до Пенсійного фонду України», – зазначають в УГСПЛ.

Скасувати законодавчі акти, що зв’язують реєстрацію переселенців і соціальні виплати, закликали й інші міжнародні правозахисні інститути, у тому числі Управління Верховного комісара ООН з прав людини і Парламентська Асамблея Ради Європи.

У суді зазначені постанови Кабміну опротестував Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян. Він подав позов від імені пенсіонера-переселенця, колишнього голови УГСПЛ Миколи Козирєва. Представляв інтереси позивача адвокат Євген Чекарьов. Окружний адміністративний суд міста Києва 26 червня 2017 року задовольнив позов і скасував нормативні акти Кабміну. Уряд подав апеляційну скаргу, але суд її не підтримав.

zaxid.net


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO