Павло Ткачук: Як в Україні вирішують проблему забезпечення військовослужбовців житлом

Павло Ткачук: Як в Україні вирішують проблему забезпечення військовослужбовців житлом

Загрузка...

Забезпечення військовослужбовців житлом все ще залишається однією з найболючіших проблем української армії. За даними Міноборони, станом на початок 2018 року в черзі на отримання квартир перебувало 46,3 тис. сімей військовослужбовців. 

Дане питання не вирішувалося роками, однак завдяки чіткій позиції Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та уряду під його керівництвом, ситуацію вдається зрушити з місця.

Нині врегулюванню даної проблеми приділяється значна увага. Цьогоріч в Україні втілюється найбільший за часи незалежності проект з будівництва житла для військовослужбовців ЗСУ. Планується побудувати 184 гуртожитки для контрактників, які загалом розраховані на 23 тисячі військовослужбовців. На будівництво виділили близько 2,6 мільярда гривень, з них 1 млрд. грн. – це кошти від реалізації конфіскованого майна, решта – це державні кошти з бюджету Міністерства оборони. Загалом планується побудувати три типи житлових приміщень: казарми поліпшеного планування; житло на кшталт малосімейних гуртожитків; службові квартири.

Будівництво гуртожитків для військовослужбовців розгорнулось майже по всій території України – в 21 області. На даний час вже розпочато будівництво на кількох десятках будівельних майданчиків. Це Житомир, Миколаїв, Новоград-Волинський, Конотоп, Бердичів, Кременчук, Броди, Дачне, Подільськ, Старичі, Мирне, Гончарівське, Десна та ін.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман дбає також і про інтереси сімей військовослужбовців. Нагадаю, що в травні урядом було виділено 300 мільйонів гривень на придбання квартир для сімей військовослужбовців. Нові квартири отримають 327 сімей воїнів, які загинули в зоні АТО або отримали важкі поранення.

Крім того, в держбюджеті-2018 передбачена субвенція на виплату грошової компенсації на житло для сімей загиблих в АТО, осіб з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання в АТО, а також тим, хто потребує поліпшення житлових умов в розмірі в сумі 329,8 млн. гривень.

Також хочу нагадати, що в Міноборони існує спеціальна програма компенсації витрат на винайм житла для військовослужбовців. Якщо житло винаймається у Києві, держава повертає 3000 грн. на місяць, якщо в обласних центрах – 2250 грн/міc., в інших населених пунктах – 1500 грн/міс. Для військовослужбовців, у яких троє та більше членів сім’ї, зазначені цифри збільшуються в 1,5 рази. За минулий рік по всій Україні цією послугою скористалися близько 15 тисяч військовослужбовців.

Варто зазначити, що раніше держава компенсувала витрати на житло тільки військовослужбовцям офіцерського складу та курсантам вищих військових навчальних закладів. Нині ж це поширюється на рядових, сержантів і старшин. Їм також виплачуватиметься компенсація вартості оренди житла, якщо військова частина не може поселити їх у казарму або гуртожиток.

Як бачимо, житлова проблема військовослужбовців поступово вирішується. Звичайно, на все потрібен час, але головне, що справу розпочато. Впевнений, що всі заходи, започатковані урядом на чолі з Volodymyr Groysman, які спрямовані на вирішення питання із забезпечення житлом військовослужбовців та їхніх сімей, будуть успішними, що українські військові дійсно відчуватимуть підтримку.

Павло Ткачук


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO