Лідер СДП Олександр Сугоняко в парламенті підтримав залізничників — (текст звернення +...

Лідер СДП Олександр Сугоняко в парламенті підтримав залізничників — (текст звернення + відеоінтерв’ю)

Загрузка...

17 травня в Верховній Раді України, народний депутат з 158 округу від Сумщини, голова Соціал — демократичної партії Олександр Сугоняко на брифінгу озвучив Звернення з приводу всеукраїнського страйку машиністів і злободенних проблем в Укрзалізниці, також він дав інтерв’ю виданню УкрПрес Інфо в якому розповів про своє бачення роботи українського парламенту в даний час і в подальшому, а також висвітлив стосунки громадянського суспільства і олігархату , та оцінив можливість соціального діалогу.

Також Олександр Леонідович зазначив, про необхідність комплексного підходу у вирішенні завдань, зокрема соціальних і економічних. Що стосується теми підняття зарплат персоналу Укрзалізниці та де взяти на це гроші Олександр Сугоняко вважає, що одним з джерел є диференціація зарпрлат, в плані того, що у деяких топ-менеджерів зарплати в мільйони, а у пересічних робітників в кілька тисяч гривень.

Текст звернення

Четверту добу залізничники по всій країні зупинили виїзди локомотивів. 8 депо підтримали так званий «італійський страйк» — сувору роботу за інструкціями – машиністи складають акти про технічні несправності тягового рухомого складу, через які не можна здійснювати рух.

Висунули свої вимоги до безпеки і оплати праці працівники депо Кременчук, Полтава, Запоріжжя, київського депо «Дарниця», Кривий Ріг. Сьогодні до криворізьких машиністів «Укрзалізниці» вже приєднались працівники залізничного цеху «Криворіжсталі» — комбінат практично зупинений – на тихий хід поставили доменну піч, не плавиться чавун і сталь. До солідарних дій долучилися також інші цехи металургійного гіганта, які теж зараз перебувають у трудовому спорі із власниками і вимагають гідних умов праці.

Вчора два комітети Верховної Ради розглядали проблеми залізничників – Комітет соцполітики заслухав профспілки і представників ПАТ Укрзалізниця, Комітет з питань транспорту – представників мінінфраструктури.

Засідання Комітету з питань транспорту почалося з того, що голова та члени комітету звернулися до Міністра інфраструктури України Омеляна з вимогою забезпечити явку на засідання комітету керівника «Укрзалізниці» пана Кравцова.

Розглядається низка найважливіших законів, таких як Закон «Про залізничний транспорт», Закон, який фактично є «конституцією залізниці», яким мають відновити залізничну галузь.

Керівник під різними приводами ігнорує вимоги комітету. Можливо, в залізничній галузі все гаразд і вона не потребує модернізації….якби так….

Вчора профспілка залізничників звернулася до Комітету з питань транспорту щодо порушення керівництвом вказаного підприємства законодавства про працю та охорону праці, а також невиконанням вимог ст. 44 Закону України «Про професійні спілки», їхні права та гарантії діяльності.

Профспілковими організаціями вільної профспілки залізничників України на підставі скарг та пропозицій працівників залізничного транспорту України було сформовано наступні вимоги:

1. Терміново провести підвищення заробітної плати працівникам ПАТ «Укрзалізниця» до європейського рівня у зв’язку з масовим виїздом за кордон найбільш працездатних і кваліфікованих фахівців залізничників, що зумовлено життєвими негараздами. Крім того, упорядкувати різницю оплати праці між робітничими професіями та між інженерно –технічним персоналом ПАТ «Укрзалізниця» щоб усунути соціальну напругу в трудовому колективі підприємства, яка виникає на даний час;
2. провести атестацію робочих місць згідно технологічного процесу і технологічних карт, за результатами відповідних атестацій, розглянути питання списку шкідливості №2 (який дає право на отримання пенсій на пільгових умовах), та в порядку проходження медичних оглядів;
3. Припинити з боку керівників (виробничих підрозділів, філій..) ПАТ «Укрзалізниця» постійні порушення прав професійних спілок, їх об’єднань, які визначаються Конституцією України, Кодексом законів про працю, Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» тощо.
4. Офіційно долучити представників профспілок до роботи у конкурсних комісіях, які обиратимуть претендентів на відповідні керівні посади у ПАТ «Укрзалізниця»

Гостро постала потреба створення робочої групи для початку конструктивних переговорів і комітети зараз займаються формуванням такого органу.

Однак ми бачимо небажання сторони роботодавців і влади вести діалог – за нашою інформацією, сьогодні до Мінінфраструктури викликали профспілкових лідерів колективів, що почали боротьбу, а коли люди приїхали – нараду відмінили.

Саме через небажання переговорів і тиск, залізничники і їхні профспілки вирішили об’єднатися в так званий страйковий штаб. До нього також увійшли я і очільник Комітету соцполітики Сергій Каплін.

Зараз Сергій Каплін перебуває в Кременчуці, де також стоїть депо із машиністами, які не бажають їздити на зламаних локомотивах і ризикувати своїми життями і піддавати небезпеці безпеку залізниці. Працівники депо не випустили несправний локомотив в рейс, після чого правоохоронці відкрили на них справу за блокування колій. Ми будемо захищати людей і разом з ними боротимемось за гідну роботу і зарплату.

Вимагаємо від Укрзалізниці та Мінінфраструктури, Кабміну і контролюючих органів піти назустріч людям!

ukrpress.info


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO