Румунська сторона не впустила на територію Румунії українські книжки для української меншини

Румунська сторона не впустила на територію Румунії українські книжки для української меншини

Загрузка...

Інцидент стався на кордоні 16 березня. Українські активісти везли тисячу тридцять українських книжок для єдиного в Румунії україномовного закладу – ліцею імені Т.Г.Шевченка, що в місті Сигіт. Безперешкодно перетнувши український кордон, українці наштовхнулися на нерозуміння румунських прикордонників.

Після кількохгодинних переговорів на місце події приїхав директор румунського ліцею з поясненнями, що це українці привезли подарунок для його студентів-українців у Румунії. Однак румунські прикордонники залишилися непохитні. Книги були вилучені.

Фото Лариса Ніцой.

Мало того, що Румунія накручує румунську меншину в Україні не вчити українську мову. Мало того, що Румунія зробила все, щоб асимілювати українців, які цілими селами відійшли до Румунії внаслідок розподілу кордону після ІІ Світової війни. То Румунія ще й не дає Україні допомагати українцям в Румунії. На противагу цій ситуації, Румунія фінансує на території України школи для румунської меншини, забезпечує методичними матеріалами, книгами, технічними засобами, тощо. Я не чула, щоб Україна перешкоджала Румунії. Чому ж тоді Румунія перешкоджає українцям?

Звертаюся до журналістів про допомогу дослідити цю справу, а також допомогти звернутися до Клімкіна та Гриневич з питаннями врегулювання ситуації.

Прошу Митницю України, МЗС та МОН повідомити:

1. Яким чином з Румунії надходить допомога в українські школи для румунських меншин?
2. Чи чинила опір такій допомозі Україна?
3. Якщо питання не врегулюється, так само блокувати Румунії ввезення румунських книжок на територію України.

З історії питання. На території Румунії знаходяться українські села. Їхні мешканці розмовляють українською мовою, однак за відсутності українських шкіл та підтримки Румунії, українська мова там поступово відмирає. Українці в Румунії не мають українського телебачення, української літератури, української освіти, українських ЗМІ, тощо, однак ще й досі розмовляють українською!

Ідею підтримати українців Румунії висловив активіст з Івано-Франківська Віталій Кодря. Він звернувся до мене, Лариси Ніцой, по допомогу зібрати книжки. Я передала панові Віталію більше сорока книжок і закликала українців до збору книг. У результаті було зібрано більше тисячі книжок дитячої і дорослої літератури. Віталій зв’язався з викладачами ліцею в Румунії. Вони виявилися українськими патріотами, які підтримують український дух ліцею, і з радістю чекали у гості українців і подарунка. 16 березня до Румунії була споряджена делегація, до якої увійшли активіст Віталій Кодря, українська відома письменниця, доктор філологічних наук Ольга Деркачова та інші науковці. Однак книжки їм вручити не дали…

Дорогі українці, прошу поширити даний допис, щоб він дійшов до журналістів та посадовців. Надіюся на вашу і їхню допомогу. Дуже хочу, щоб гуманітарна допомога з України таки потрапила до українців Румунії.

Лариса Ніцой


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO