Парламент хоче ускладнити порядок проведення мирних заходів

Парламент хоче ускладнити порядок проведення мирних заходів

Загрузка...

На розгляді в парламентському комітеті з питань прав людини перебуває проект Закону України «Про гарантії мирних зібрань» (№3587 від 07.12.2015 р.) за співавторством голови комітету, народного депутата України Немирі Григорія Михайловича. Законопроектом пропонується суттєво обмежити свободу мирних зібрань, адже фактично пропонується запровадити «дозвільний», а не «повідомний» принцип організації мирних зібрань.

Українців хочуть зобов’язати повідомляти про намір проведення мирного зібрання   відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не пізніш як за сорок вісім годин до його початку. Якщо кінцевий строк сповіщення припадає на неробочий у відповідному органі день або час, то організатор повинен повідомити з дотриманням цього строку Національну поліцію за місцем проведення мирного зібрання. Таким чином Національна поліція санкціонуватиме проведення мирного зібрання.

Законопроект викликає серйозне занепокоєння і критику громадських та правозахисних організацій, адже після ухвалення цього законопроекта в надмірно корумпованих представників влади з’явиться юридична можливість забороняти чи розганяти мирні протестні чи страйкові зібрання, визначати адміністративну відповідальність для організаторів та учасників мирних протестних акцій. Національна поліція та Національна гвардія України, інші правоохоронні органи наділяються правом оголошувати організаторам протестів про втрату зібранням мирного характеру. Тобто, фактично правоохоронні органи матимуть можливість розганяти протестні акції, мітинги та збори.

Пропонується наділити органи влади функцією надання дозволу організаторам мирних зібрань на тимчасове обмеження руху транспортних засобів у місці або за маршрутом проведення мирного зібрання. Такий дозволі за умов політичної кризи чи нестабільності може надаватися з огляду політичної доцільності.

Також суттєво збільшується термін позовної давності для встановлення судової заборони на проведення мирного зібрання (в будь-який час на власний розсуд чиновників чи правоохоронців). Влада матиме законну можливість розганяти або припиняти мирні зібрання навіть у ночі, адже законопроектом передбачається проведення виконавчих дій в нічний час для виконання судових рішень про заборону мирних зібрань.
Обурення викликає встановлення надмірно короткого терміну для подання апеляційної скарги на судове рішення про заборону мирного зібрання – 24 години після проголошення судового рішення. Фактично влада звужує в часі можливість судового захисту для організаторів та учасників протестних акцій.

Побутує думка, що метою законопроекту, є юридичне обгрунтування майбутніх дій влади, адже Революція Гідності продемонструвала, що українство не може просуватися дальше існуючої точки «насичення» зловживанням владою громадянських свобод. Громадські організації відзначають небезпечність законопроекту «Про гарантії мирних зібрань» в умовах спроби уряду розширити повноваження Національної гвардії України законопроектом №6556.

Що очікувати від спроби парламентарів законодавчо врегулювати порядок проведення мирних зібрань? За практикою український парламентарій вирішує питання громадянських свобод з мотивів нейтралізації протестних груп. На громадян в цьому питанні ніхто не зважає.

Матеріали підготував Любомир Пелех


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO