Чому українці відчувають себе нещасними

Чому українці відчувають себе нещасними

Загрузка...

У рейтингу найщасливіших країн, який складає ООН, цьогоріч Україна зайняла 132-гу сходинку. У порівнянні з минулим роком ми скотилися на дев’ять позицій вниз. Усього в списку – 155 держав.

Експерти Організації Об’єднаних Націй переконані, що щастю українців найбільше заважають високий рівень корупції, низька довіра до органів влади та відсутність особистої свободи. Чому так історично склалося і як нашим громадянам навчитися бути щасливими, журналісту видання Persona.Top розповіли історик Ігор Бігун і психолог Вікторія Носенко.

Щастя історично відносне

«Щастя – це значною мірою суб’єктивне відчуття. Не завжди історичні обставини зумовлюють його. Якщо пригадати ХХ століття, то більшість населення було бідним або небагатим. Але чи має це зв’язок із сучасним самоусвідомлення українців як щасливих чи нещасних? Навряд чи. Те, через що зараз українці можуть вважати себе нещасними, не зіставити з тим, що пережили люди під час Голодомору – тоді було набагато гірше. Тому все це відносно», – говорить науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху та редактор сайту «Історична правда» Ігор Бігун.

В українців довго культивувався образ жертви

Психолог Вікторія Носенко стверджує, що щастя – це концепція душевного благополуччя, на яку впливають зовнішні фактори середовища, в якому людина перебуває – від історії та менталітету країни до сімейних традицій.

«Проблема «нещасних» громадян нашої країни не в тому, що немає відповідних умов для щасливого життя, а в нездатності відчувати стан радості і задоволення від життя. Наш менталітет історично складався на ґрунті ідеї жертовності – коли потрібно терпіти випробування, обмежувати свої потреби, боятися нових можливостей і ризиків, очікувати кращого майбутнього, яке, за законом жанру, не настане ніколи», – висловлює свою думку Вікторія Носенко.

Щастя для «жертви» – це вторинні вигоди: тимчасове заспокоєння від факту зняття з себе відповідальності, звинувачення обставин у своїх негараздах і тліюче почуття надії на краще, яке пізніше змінюється розчаруванням.

Аби стати щасливим, навчіться брати на себе відповідальність

За словами психолога, у питаннях особистого щастя продуктивніше відповідати за себе самому, докладаючи зусиль для поліпшення якості життя.

«Коли ми сліпо передаємо у своєму житті «кермо влади» в чужі руки, ми ризикуємо зіткнутися з відчуттям власного безсилля і незадоволеності – це, власне, і веде нещасних. Турбота про свій комфорт, дозвіл собі хотіти і робити більше, ніж вимагають поточні обставини, пошук способів отримати бажані блага, творчість, прийняття на себе відповідальності за свій вибір, своє життя та своє майбутнє – це свобода, яка дозволяє розірвати внутрішні «кайдани» і відкрити свій унікальний секрет щастя», – вважає Вікторія Носенко.

Нагадаємо, що найщасливішими відповідно до рейтингу ООН виявилися жителі скандинавських країн: Норвегії, Данії та Ісландії.

Рейтинг найщасливіших країн

Рівень щастя експерти оцінюють за такими параметрами, як валовий внутрішній продукт на одну особу населення, соціальне забезпечення, довіра (сприйняття влади, бізнесу і ставлення до корупції), очікування щодо тривалості життя, свобода та благодійність.

Автор: Ірися Герцун

persona.top


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO