Мізрах Ігор та експерти щодо ввезення вживаних автомобілів в Україну

Мізрах Ігор та експерти щодо ввезення вживаних автомобілів в Україну

Загрузка...

Уживані іномарки на іноземній реєстрації, незважаючи на свою «напівзаконність», вперто залишаються популярними серед українців.

Причина перша – це ціна: аналогічна автівка в Україні обійдеться на кілька тисяч доларів дорожче. Друга причина – це дороге розмитнення. Переоформлення машини зі сплатою всіх митних платежів обійдеться у кругленьку суму — необхідно сплатити ввізне мито (10 % від вартості), акцизний збір і ПДВ (20 % від суми митної вартості, ввізного мита та акцизного податку).

Деякі народні обранці цьогоріч навіть намагалися “просунути” відповідний законопроект № 5567 про здешевлення розмитнення іномарок та їх легалізації. Документ застряг на рівні комітетів, а власники нерозмитнених уживаних автівок влаштовували акції протестів. Вони вимагали від парламентарів узаконення наявних машин, здешевлення мита і скасування стандарту Євро-5.

Між тим, нерозмитнених машин в Україні офіційно нараховується 100 тисяч, тоді як за неофіційними даними — до півтора-двох мільйонів.

Спосіб № 1, ризикований — стати співвласником іномарки разом з іноземцем

Отже, українці й далі продовжують іти на ризик і купувати автомобілі з іноземною реєстрацією. Як виглядає схема користування такою автівкою для українця, ми розпитали у Богдана, який уже три роки приганяє машини з-за кордону.

“Багато хто питає, чи це легально — я кажу, що легально. Машину завозимо на територію України в режимі тимчасового ввезення на період одного року нерезидентом, тобто громадянином іншої держави. Житель України в технічний паспорт іномарки вписується як співвласник транспортного засобу (треба мати закордонний паспорт). Також як варіант ми можемо зробити доручення”, — розповідає Богдан.

За словами підприємця, тимчасово ввозити машину в Україну дозволяє Митний кодекс і рішення Конституційного Суду.

«Ось на руках маємо рішення Конституційного Суду від 2015 року – після цього ми отримали можливість ввозити автівки і це перестало вважатися адміністративним правопорушенням», — пояснює Богдан.

Щороку за 200 доларів треба подовжувати термін користування

Як стверджує наш співбесідник, через рік право на користування автомобілем на іноземних номерах подовжують.

«Ви просто через рік телефонуєте нам — і ми кажемо, якого числа вам треба під’їхати в Могилів-Подільський (Вінницька область), до кордону. Там ми організовуємо переїзд. Вартість складає 200 доларів», — уточнює Богдан механізм подовження права їздити на авто після того, як минуло 365 днів.

За його словами, деякі покупці побоюються, що іноземець може зняти автомобіль з обліку.

«Мене часто питають, а чи не зніме той самий поляк машину з обліку після її купівлі. Так от, він її не може зняти з обліку, оскільки договір про придбання машини знаходиться в руках українця. Тобто куплена іномарка – ваша, і тільки ви її можете зняти з обліку», — пояснює підприємець.

Цей спосіб широко розповсюджений у соціальних мережах, зокрема в групах, де продають автомобілі на нерозмитнених номерах.

Однак експерти попереджають, що такий спосіб є неприпустимим, оскільки є ризик, що власнику автомобіля доведеться сплатити штраф у розмірі 300 % несплачених платежів.

“Цей спосіб – стати співвласником машини — може порадити тільки некомпетентна людина. Після цього я розумію, чому люди ображаються на продавців: до нашої організації звертаються тисячі людей, які потрапили саме в таку пастку”, — говорить Олег Ярошевич, керівник організації “Авто-євро-сила”.

Фото — YouTube

Спосіб № 2, безпечніший: режим транзиту

За його словами, законними та безпечними є тільки два способи ввезення автомобілів: це транзит і тимчасове ввезення.

“Ми рекомендуємо транзит. Адже після сплати штрафу в розмірі 8500 гривень обмежень для перебування транспортного засобу на території України немає. Це все регламентується Митним кодексом України”, — розповідає керівник “Авто-євро-сили”.

При цьому способі можна обійтися так званими «пересічками» кордону. Даний механізм ідеально підходить під вимоги українських законів, але зручно ним користуватися тільки у випадку, якщо ви проживаєте недалеко від кордону.

Митний кодекс дозволяє в режимі транзиту автівкам з іноземною реєстрацією при умові перетину однієї митниці перебувати в Україні п’ять днів. Якщо ви можете виїхати через різні митні пункти – то термін перебування складає десять днів. Тому якщо водій має технічний паспорт, він без проблем зможе в’їжджати на територію нашої країни, не сплачуючи податків та митних зборів. Однак машина в обов’язковому порядку має перетнути кордон (виїхати з України) протягом п’яти чи десяти днів. Їздити туди-сюди можна необмежену кількість разів. Але якщо водій не зміг вкластися в терміни, то Митний кодекс передбачає штраф у розмірі 8500 гривень.

Але винахідливі водії ставлять свої транспортні засоби на ремонт, аби було менше клопоту. І потім, перетинаючи кордон у черговий раз, просто показують митникам довідку з СТО.

Спосіб № 3 – тимчасове ввезення

Популярним механізмом ввезення іномарки на іноземній реєстрації є спосіб, де використовується закордонна фірма. При цьому автівки привозять на правах комерційного користування в режимі тимчасового ввезення.

Транспортні засоби комерційного призначення за визначенням, наведеним у п. 59 ст. 4 Митного кодексу, — це автотранспортні засоби, що використовуються в міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб або для платного промислового чи комерційного транспортування товарів.

Дозволяє цей спосіб ввезення Стамбульська конвенція від 1990 року (Конвенція про тимчасове ввезення транспортних засобів). І хоча в документах йдеться про комерційне користування, насправді машинами користуються у власних інтересах. Аби авто отримало статус комерційного, потрібно тільки мати в ньому папку з паперами від закордонної фірми. Ці документи надаються українцеві, який є представником цієї фірми (контрагентом). Тому митник чи полісмен не може перевірити документи на автентичність, і версію водія про те, що він дійсно контрагент, теж спростувати не може.

Щоб отримати таку автівку, українець стає одним із співзасновників іноземного підприємства чи наймається туди працювати. Машина офіційно реєструється на компанію, а покупцеві видають папери про комерційну діяльність (шляховий лист, технічний паспорт, де власником прописується іноземна юрособа).

Ризики – невизначеність і спірність статусу автівки

Але термін перебування автівки відповідно до Стамбульської конвенції не є визначеним. Часто бізнесмени пропонують вирішити всі питання, аби ви могли користуватися машиною протягом року. Потім зазвичай доводиться щорічно їздити за кордон. Але на митниці в листі «Про тимчасове ввезення автотранспортних засобів громадянами-резидентами» (від 05.03.2013, № 11.1/2-12.2/2172-ЕП) написано, що комерційною автівкою на території України можна користуватися 20 днів.

Ризиком у цій схемі є те, що можна втратити контакт з людиною, котра пригнала автомобіль. Або ж іноземна фірма перестане існувати. І ще: хоча Стамбульська конвенція і є міжнародним правовим актом, що має вищу юридичну силу, не кожен працівник митниці чи поліції буде вступати у правовий спір, що надалі змусить вас доводити власну правоту в суді.

Здешевлення іномарок невигідне олігархам

За словами політичного аналітика Ігоря Мізраха, проблема автівок на нерозмитнених номерах говорить про те, що влада та олігархи не зацікавлені у зниженні вартості розмитнення машин. По-перше, успішним в Україні є тільки великий бізнес, підконтрольний фінансово-політичним групам, близьким до влади, які, власне, і блокують прийняття законів, що лібералізують умови ввезення авто на “євробляхах”.

“Саме олігархи встановлюють правили гри: здешевлення розмитнення іноземних автівок – це надання можливостей розвитку для середнього та малого бізнесу. Адже зазвичай саме середній клас купує європейські автівки, котрі використовує як інструмент для подальшої підприємницької діяльності. Українські олігархи залишаються монополістами у багатьох секторах економіки, і тому анітрохи не зацікавлені в реальному створенні середнього класу”, — пояснює підґрунтя проблеми ще один наш співбесідник.

Ось і друга причина, чому керманичам зовсім невигідно, аби українці купували іномарки за нижчими європейськими цінами.

“У вересні цього року “Укравтопром” виготовив 822 транспортних засоби, що удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Відзначу, що “Укравтопром” належить структурам, які наближені до влади, а це означає, що вони лобіюють виключно власні інтереси, змушуючи українців через дорожнечу розмитнення іномарок купувати українські машини. Причому навіть враховуючи те, що за технічними характеристиками вони суттєво пасуть задніх у порівнянні із уживаними машинами з Європи», — розмірковує Ігор Мізрах.

За його словами, дійсно в Україні потрібно на законодавчому рівні врегулювати питання розмитнення іномарок з Європи.

“Потрібно зменшити митні платежі хоча б у два рази. Створити єдиний реєстр уживаних іномарок на єврономерах в Україні, щоб, з одного боку, легалізувати їх, встановивши реальних власників, а з іншого – мінімізувати ризики, що пов’язані з такими автівками. Йдеться про використання цих авто в злочинних цілях, продаж крадених машин та встановлення особи у разі, якщо автомобіль потрапив в ДТП”, — резюмує експерт.

Автор: Олексій Рахманін

politica.com.ua


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO