Пішов з життя видатний український літературознавець, видавець Осип Зінкевич

Пішов з життя видатний український літературознавець, видавець Осип Зінкевич

Загрузка...

Осип Зінкевич був головою правління українського незалежного видавництва «Смолоскип», членом Вашинґтонського Комітету Гельсінкських Ґарантій для України

Картинки по запросу Осип Зінкевич

Про це повідомив журналіст Вахтанг Кіпіані, передає Hromadske.

“Не вистачить слів, щоб оцінити його внесок у збереження і публікацію спадщини дисидентів і шістдесятників, створення видавництва «Смолоскип» ім. Василя Симоненка, надруковані сотні книжок, дієва система підтримки сотень молодих авторів та їхні перші видання, ірпінські семінари творчої молоді, через які пройшли тисячі лідерів, музей-архів самвидаву… “,  написав Кіпіані 

Осип Зінкевич народився в селі Малі Микулинці нині Снятинського району Івано-Франківської області. Його батько Степан був вояком Українських Січових Стрільців

Після війни Осип Зінкевич опинився в Західній Німеччині. Навчався в таборі біженців в Учительській семінарії, яку закінчив з дипломом учителя. Працював на вугільній шахті в північній Франції. В 1949 році Зінкевич потрапив у Париж.

Працював у Парижі як хімік, був активним у студентських організаціях — Українська студентська громада, «Зарево», ЦеСУС (Центральний союз українського студентства).

У паризькій газеті «Українське слово» разом з іншими студентами заснував сторінку «Смолоскип», яка згодом перетворилася на самостійний журнал.

В 1956 році з дружиною та двома дітьми переїхав до США, де вже жили сестра, мати і батьки дружини.

Отримав роботу в лабораторії Дж. Гопкінс університету в Балтиморі, згодом кілька разів міняв роботу і 15 років до виходу на пенсію працював директором дослідної хімічної лабораторії.

Переїхавши у США, Зінкевич продовжував видавати журнал «Смолоскип», створив видавництво «Смолоскип».


Шановним патріотам і тим, хто бажає підтримати Україну і знати набагато більше ?!!!!

Підтримай українский проект –лайк на сторінку, ставай одним з нас, ставай поруч з нами!!! Слава Україні!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці:  Група УКРАЇНЦІ – ЄДНАЙМОСЯ! Фейсбук. Підтримай Україну! Тисни лайк та поширюй!

Приєднуйтесь до обговорення новин у Фейсбуці: POLITINFO